Kayıtlar

Temmuz, 2005 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Deniz'in Poğaçası

Resim
Site okuyucularımdan Sevgili Deniz Güney gönderdi bu güzel poğaça tarifini. Tarifi yapıp fotoğrafını çekmek Ayvalık tatiline kısmetmiş, tarifi yayınlamakta bu güne. Ancak yaparken tarifde biraz değişiklik oldu bizim dışımızda gelişen:) Halamla birlikte yapıyorduk ve ben malzemeleri hazırlarken o da hanuru yoğuruyordu. İçine konulması gereken peynirli harcı hamura konulacağını anlamış ve tüm harcı hamura katmış.. Bizde bu şekilde hazırlayıp içine başka peynirli malzeme koymadan yaptık. Taze köy peyniri olduğundan çok fazla erimedi ve hafif kızararak çok güzel bir görüntü oldu poğaçaların üzerinde. Ben bu şekilde çok sevdim. Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz... Malzemeler; - 2 yumurta - 1 su bardağı sut - 1/2 su bardağı sicak su - 1/2 su bardağı yogurt - 1/2 su bardağı sıvıyağ - 1/2 cay bardağı toz şeker - 16 gr kuru maya Yapılışı; - Şekeri sıcak suda eritin. Mayayı ilave edin. Kabarmasını bekleyin. - Süt,yag,yogurt,iki yumurtanın beyazi (sarılarini ayırın üzerlerine süreceğiz) bira

Halamın Elinden

Resim
Ayvalık'a geldiğimiz gün halamın bizim için hazırladığı nefis börek ve katmer... Katmeri çok severim. Tahinli ve haşhaş ezmesi ile yapılır bizim oralarda. Halamın bu kez yaptığı tahinliydi. Şekersiz, bir miktar yağla yapılır aslında ama biz, yani ben ve kardeşim şekerli sevdiğimizden bir miktar ekleriz. Yoksa mayasız hamurdan yapılan katmere orjinalde şeker konulmaz. Eskiden yaz tatillerinde Uşak'a gittiğimizde her sabah kahvaltı için haşhaşlı kıvrımlardan alırdık. Yuvarlak, ekmek gibi şekil verilmiş iri çöreklere benzer kıvrımlar. Şekersiz olduğu için biz reçele bulaya bulaya yerdik kardeşimle. Ne zamandır yemiyorum. Nasıl da özledim. Benim buradaki tarifim kıvrımın boyut olarak küçüğü ve şekerlendirilmişi. Bir başka farkda hamuruna süt değil su katılması. Normal ekmek hamuru gibi yani.. Tahinli katmerle nefsimizi biraz körelttik halam sayesinde. Ellerine sağlık çok da leziz olmuştu. Eğer evinizde saç varsa katmeri saçda pişirmek en güzeli. Halamda yazlığın bahçesinde kurmuş

Ayvalık Güzelleri

Resim
Deniz Börülcesi Harika bir lezzet benim gibi ot tutkunları için. Deniz kenarlarında, tarlalarda kendiliğinden yetişen bir bitki. Sevgili Tijen İnaltong sayesinde tanıdım ve Ayvalık'a gelir gelmez pazarda arayıp buldum. Tadına doyamayınca tarlalardan toplayıp bol bol haşlayıp salatasını yaptım. Zeytinyağlı ve Sarımsaklı Salatası Börülceyi Tijen'in tarifine göre hazırladım. Ayvalık'ın diğer güzeli Papalina balığı ile börülce harika bir ikili oldu. Yolunuz buralara düşerse sakın es geçmeyin derim. Papalina Ayvalık'a özgü sardalyadan biraz daha ufak bir balık. Papalina Kızartması Papalinayı halamın elinden yedik. Bol zeytinyağında una bulayarak kızarttı. Çıtır çıtır kılçığıyla falan yiyebilirsiniz.. Harika gidiyor, çerez gibi...

Zeytinyağlı Kabak Çiçeği Dolması

Resim
Merhaba sevgili dostlar... Tatilimiz bitti. Ya da şöyle demeli; Ayvalık tatilimiz bitti. Zira ben Türkiye'de zaten tatildeydim. Çocuklar için bol maceralı ve eğlenceli, biz büyükler için biraz yorucu ama o kadar da güzel bir tatil oldu. Anılar ve fotoğraflar Ege'nin sayfasında. 'Yediğimiz içitiğimiz bizim olsun' ama tarifleri ve fotoğrafları da yakında burada... Geçen gün bahsettiğim kabak çiçeklerinden yaptığımız dolma. Yanında da asma yaprağı ile harika oldu.. Malzemeler; - 15-20 adet kabak çiçeği - 200 gr kadar asma yaprağı - 3 adet orta boy soğan - 1 su bardağı pirinç - 1/2 su bardağı zeytinyağı - 1/2 tatlı kaşığı tarçın - 1 tatlı kaşığı şeker - 1 yemek kaşığı çam fıstığı - 1 yemek kaşığı kuş üzümü - 1 tatlı kaşığı karabiber - 1 yemek kaşığı kuru nane - tuz ve kaynamış su Yapılışı; - Kaynayan tuzlu suda asma yapraklarını renkleri dönene kadar haşlayın. Kevgire çıkarın. Kabak çiçeklerini suyun altında yırtmamaya özen göstererek yıkayın. - Ye

Bahçe & Ayvalık'a Gidiyoruz!!!

Resim
Merhaba Sevgili Arkadaşlarım... Bu dutlar ısırgan otu kavurmasını yapan İbrahim Amca'nın bahçesinden. Dalındaki halini burada yayınlamak isterdim ama ne yazık ki fotoğraf makinamı bahçeye giderken unutmuşum. Ne dalgınlık değil mi? Ama ne yapayım etrafta iki tane yaramaz bıdık varken bu tür unutkanlıklar doğal oluyor. Sakın merak etmeyin dönüşte ilk işim bahçeye yeniden gidip, sizlerle o güzelllikleri fotoğraflarıyla birlikte paylaşmak olacak. Neler toplamadık neler yemedik hiç sormayın.. 'Yediğin içtiğin senin olsun gördüklerini anlat derler' ama ben size yediklerimden de bahsedeceğim. Dutlar, kayısılar, şeftaliler, vişneler, salatada körpecik biberler, salatalıklar... MMmm harikaydı. Dolma yapılmak üzere asma yaprağı topladım. Şöööyle bol naneli bir zeytinyağlı tabii. Bu arada kabak çiçeğini veren komşuyu unutmamak gerek. Benim otlara olan merakımı bilen amcam kabak çiçeğinden istediğimi biliyordu. Geçenlerde komşunun gelini yapmış ve afiyetle yemişler. Tarifi almak

Çınaraltı'nda Buluştuk..

Ne zamandır dört gözle beklediğimiz buluşmayı Pazar günü gerçekleştirdik. Çok güzel, lezzetli ve bol sohbetli bir buluşma oldu. Sevgili Özlem(Janjanlı), Devletşah, site okuyucularından Nilüfer, Yeşim, Nihan, Nilay, Nazan ve benim ailemden kalabalık bir grup katıldı. Tüm arkadaşlar çok güzel vakit geçirdik. Özlem cevizli kurabiye, Devletşah kek, Nilüfer kısır getirmişti.Ben de site okuyucularından Deniz Hanım 'ın tarifi olan Peynirli poğacayı ve Zekiye Annemin yaptığı mercimek köftesini getirdim. Benim tariflerimi yakında yayınlayacağım. Diğer tarifleri Devletşah kendi sitesinde yayınlayacak. Ben buradan katılan arakaşlara yeniden teşekkür etmek istiyorum.

Avcı Böreği

Resim
Geçen günkü tariflerden devam ediyorum son hızla. Ama inanın elimden başka birşey gelmiyor daha fazla hızlı olmak adına. ( Nihan'cığım biliyorum tarifi ne zamandır bekliyorsun:)) )Burada nete zaman ayırmak sandığımdan daha zor. Gelelim hemen tarife yoksa ağzım bir açılmışken beni kimse susturamayacak:)) Malzemeler; İçi İçin - 1/2 kilo kıyma - 1 adet orta boy soğan - karabibr ve tuz Krepler için - 1 adet yumurta - 1/2 kilo süt - 1.5- 2 su bardağı kadar un - tuz Kızartmak için; - sıvıyağ - galeta unu - 1 adet yumurta Yapılışı; - İnce ince kıydığınız soğanı çok az sıvı yağda kavurun. Kıymayı ekleyin, tuzuu ve biberini ayarlayarak pişirin. - Kıyma içi soğurken krepleri hazırlayın. Bunun için, yumurtayı çırpın. Sütü, unu ve tuzunu ilave ederek hamuru boza kıvamında hazırlayın. Çok az yağladığınız teflon tavada kreplerinizi pişirin. - Kreplerin keneraına soğuyan kıymalı harçdan 1-2 yemek kaşığı kadar koyup kalın sigara böreği şeklinde sarın. Tüm krepleri aynı ş

Mantarlı ve Kabaklı Kol Böreği

Resim
Çok hafif ve güzel bir tarif. Sebzeli hamur işlerini diğerlerine göre daha çok seviyorum. Hem daha hafif hem de daha sağlıklı oluyor üstelik. Bu böreği kesinlikle tavsiye ederim.. Malzemeler; - 1/2 kg mantar - 1/2 kg kabak - 1 adet orta boy soğan - 3-4 diş sarımsak - 1/2 fincan zeytinyağı - 5 adet yufka - 1 çay bardağı zeytinyağı - 1 çay bardağı su Üstü için; 1 yumurta sarısı ve 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ Yapılışı; - Yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsağı yarım fincan zeytinyağında renkleri sararıncaya kadar kavurun. - Ufak ufak doğradığınız mantarları ilave edin. 4-5 dk kadar çevirin. - Küçük doğradığınız kabakları ekleyin. Sebzeler pişince altını kapatın. - Yuvarlak tepsinizi yağlayın. - Zeytinyağı ve suyu karıştırın. Yufkaları ortadan ikiye bölün. - Yufkaları geniş tarafı size bakacak şekilde serin. Yağlı sudan kaşıkla her tarafını ıslatın. - Geniş yerine harçdan 1-1.5 yemek kaşığı kadar koyun ve sigara böreği gibi sarın. - Tepsinin ortasından başlayarak etrafında dolayın ve tüm yuf