Antalya Piyazi
Bugun gelen arkadaslarim icin hazirladigim salata..
Antalya Piyazi..
Aklimda nohut ve kurufasulyeli, bol yesillikli bir salata vardi. Ama dun Sevgili Tijen Inaltong'unbu sayfasindaki piyaz tarifini gorunce nasil merak ettim, nasil agzimin sulari akti, anlatamam.. Bir de Tijen Hanimin okuyucusu, Hande Hanim oyle guzel anlatmis ki bu salatayi, denemeden edemedim... Sonuc muhtesem.. Misafirlerimde cok begendiler.
Bu tarifi hatirlattigi icin Hande Hanim'a ve tarifini bizimle paylastigi icin Tijen Hanim'a cok tesekkurler...
Tarif mi?? Iste burada....
Afiyetler olsun, guzel sofralar, bu sofralarda hos sohbetler olsun efendim....
Kuzum Hanife Hanım,
YanıtlaSilsiz de mi Allahaşkına? Alışırsam fena olur böyle anasayfalarda gezinmeye ))...
Ne güzel görünüyor piyazınız eminim tadı da harika olmuştur. Ben zaten Suriye mutfağını çok severim ve onlarda inanılmaz bir tahin tüketimi var. Yemekleri nasıl mı diyeceksiniz? Bizim Antep mutfağı dediğimiz şey aslında önemli ölçüde Suriye ve bilhassa da Halep mutfağı... Zaten Gaziantep ve Suriye (Halep)te fertleri ayrı ayrı yaşamak durumunda kalmış aileler var. Hani şu bayramda özel izinle sınır ötesi bayramlaşmaları yaşanıyor ya... İşte o aileler...
Uzaklardan bana öyle yakın durdunuz ki dayanamayıp sitenize şöyle bir yazayım dedim...
Hep böyle kalın... Hep cana yakın...
Merhaba Hande Hanim..
YanıtlaSilSiteme hosgeldiniz, sefalar getirdiniz.. Guzel yazilarinizla burada da bulunmaniz beni cok mutlu edecektir...
Burada bir komsum, daha dogrusu ablam var. Kendisi Antep'li. Bircok akrabasida Suriye'de halen. Ondan yedigim o kadar guzel lezzetler var ki.. Kisirlar, pilavlar, salatalar...
Mesafelerdeki uzaklik onemli degil, ben sizlerin varligindan cok hosnutum. Buradaki satirlari okumak ve her birine ayri ayri birseyler yazmak cok keyifli.. Sizlerle olmakdan cok mutluyum...
Iyiki varsiniz
Hoşbuldum, sefa buldum... Ben de bu kadar içtenlikten, güzellikten dolayı çok mutlu oldum... Çok teşekkür ederim... Bugün çok âhım-şâhım keyifli bir günüm değil bildiğiniz üzre öyle... O nedenle ne yazdım, nasıl yazdım pek ayrdında değilim desem yalan olmaz.
YanıtlaSilBizim de burada Suriyeli hamarat bir beyefendi sayesinde öğrendiğimiz Halep Mutfağı'ndan Seçmeler gün be gün artıyor ama inşallah onunki kadar kocaman bir göbeğimiz olmaz.
Uzaklık o kadar önemli olsa şu kalp köprüsü kurulmazdı elbette...
Ammaaaa... Gelin görün ki gönlün istediği aslında muhabbet iken kahveyi bahane ettiğinde karşı lıklı bir kahve içilemediğinde hatrını kırk yıl saklamak üzre, işte o vakit uzaklar acıtıyor... Ben de bu denli az görmüşken sizi ve de işitmişken (sanal demeyi hiç sevemedim de, hata sanal:banal gibi) mutlu oldum bu kadarcık da varolabilmekten birbirimiz için...
Hoş kalın... Ve sevgili ailenizle sağlıklar dilerim.
Hande K.
Ictenliginiz ve yureginiz icin ben tesekkur ederim.. Yeniden basiniz sagolsun diyorum.. Allah baska acilar gostermesin..
YanıtlaSilKimbilir belki birgun karsilikli, soyle guzel sohbetli muhabbetlerimizde olur.. Bircok insanin yuzyuze basaramadigini, biz bu ortamda yapmisiz, ne mutlu...
Merhaba Ozlem'cigim..
YanıtlaSilMutlaka dene derim. Baban cok memnun olur. Ben cok begendim, cok farkli ve guzel bir lezzet..
sevgili hanife,
YanıtlaSilbence sen antalyali piyazcilara fark atacaksin! tam onlarin yaptigi gibi görünüyor. tahin ne kadar farkli bir tat katiyor degil mi?
antalya'da tahin çok kullaniliyor. kabak tatlisi istediginde 'tahinli mi cevizli mi' diye soruyorlar iyi mi?
gerçekten de öyle geliyor.
sevgiler,
tijen
Inan Tijen'cigim favori salatam oldu.. Dunde gidip kurufasulye aldim. Gelmeden bir daha deneyecegim. Tadi damagimda kaldi.. Tahini zaten cok severim, boyle nefis oldu.. Kabak tatlisinda nasil olur acaba.. Kurufasulyeye bile yakisiyorsa kabak talisina nasil yakismasin degil mi??
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilBen aslen ve doğma büyüme Antalyalı biri olarak, size gerçek "Antalya piyaz"ının tarifini vermek isterim. Yanlış anlamayınız ama fotoğraftaki piyaz Antalya piyazı değildir... Benziyor, bunu inkar edemem, ama çok eksik... Tarifi nerden aldınız bilmiyorum, çünkü sizin tarifiniz de, aldığınızı söylediğiniz sitedeki tarif de görünmüyor, belki üye olmadığım içindir.
Ölçü veremeyeceğim, çünkü biz ölçüyle yapmayız,
Piyazın Tarifi şöyle:
***HAŞLANMIŞ FASÜLYE (suyunu ayırın, birazını kullanacaksınız)
***DOMATES (kabuğu soyulmuş ve küçük küpler şeklinde doğranmış)
***SOĞAN (piyazlık doğranmış, yani soğanı ikiye yada dörde bölüp ay şeklinde incecik doğrayıp, tuzsuz hafifçe ovunuz, soğanlar ayrışsın diye)
***HAŞLANMIŞ YUMURTA
***MAYDANOZ
***SİRKE
***SIZMA ZEYTİNYAĞI
***TUZ
Tarator için;
***Tahin,
***Sarmısak,
***Limon suyu (hazır olmayacak, taze limon suyu kullanılacak)
***Bayat ekmek içi (yoksa taze ekmek içi de olur, taratoru blender ile çırparsınız)
Tarator malzemelerini karıştırın, su ile sosu inceltin. Gastrit probleminiz yoksa, fasülyenin haşlama suyunu kullanınız, daha lezzetli olur. Yalnız kullanacağınız limonun miktarını ayarlarken, daha sonra piyaza ilave edeceğiniz sirkeyi de hesaba katınız. Bu taratoru eğer taze ekmek ile yapmak zorunda kalırsanız, pütür pütür olmasın diye blender ile çırpabilirsiniz.
Son birşey daha, bu tarator, çok özel bir sostur, fasülye suyu yerine normal su kullanarak, başka şeylerde de kullanabilirsiniz aynı tarifi.. kızarttığınız balık ile birlikte harika gider mesela...
ayrıca, yine bu sosu, haşlayıp kızarttığınız karnabaharın üstüne döküp karıştırınız. şahane olur. yalnız, karnabaharı herhangi birşeye bulamadan, saf haliyle olduğu gibi kızartacaksınız, çünkü ne yoğurtlarken ne de taratorlarken sosu çekmez, bu da güzel olmaz.
geçelim piyaza....
fasülyeyi, domatesi, soğanı, tarator ve zeytinyağını karıştırınız. Arzuya göre, biraz da sirke koyunuz. Yalnız taratoru resimdekinden koyu kıvamlı görünecek, içine giren domates ve sirkenin de sulandıracağını hesaba katarak, kıvamını oldukça koyu hazırlayınız. Hazırladığınız piyazı tabağa alınız, üzerini kıyılmış maydanoz ve ay şeklinde doğranmış yumurta ile süsleyiniz. En üstüne de incecikten tekrar zeytinyağı gezdiriniz. yalnız, tabağa alıpta üstüne birşeyler koyduktan sonra katiyetle karıştırmayacaksınız. Bu arada, içine koyacağınız zeytinyağını ona göre koyunuz, üstüne muhakkak ilave etmeniz gerek çünkü servis esnasında). Piyazın olmazsa olmazı, masaya getirilen minik zeytinyağı ve sirke sürahileridir. dileyen dilediği kadar extra ilave etsin diye...
Umarım, densizlik olarak almamışsınızdır, saygısızlık etmek istemem gerçekten, ama nette gezinirken, tarifinizi gördüm. Niyetim, sizi eleştirmek, açığınızı bulmak değildi, gerçek piyazın tarifini biliniz istedim sadece...
Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun.
iyi günler dileğiyle...
Merhaba Filiz,
YanıtlaSilAyrintili tarifiniz icin tesekkurler.
Tarifi Tijen'den almistim cok uzun zaman once. Verdigim linkler neden calismiyor bilemedim, ama sayfasindaki bir yoruma link verdigimi hatirliyorum.
Tijen'in verdigi tarif sizinkine cok benziyor, sadece sostaki ekmek ve yumurta haricinde.
Tarator sosunu biliyorum ve cok severim, tavsiye ettiginiz gibi baliklara cok yakisir.
Veridiginiz ayrintili tarif icin yeniden tesekkur ederim.
yorumuma gösterdiğiniz hoşgörünüz için tşk ederim. ayrıca, sizin piyazınız da iştah açıcı görünüyor, ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilbenim tarifimdeki sosa ilave edilen ekmek içi, sosa kıvam verir. yumurta, salatayı tamamlar bir lezzettir. bir de domatesi biz üstüne değil, içine ilave ederiz (ve daha küçük doğrarız, çünkü assollist fasülyedir :))).
fakat, herkes damak tadına göre dilediği değişiklikleri zaten yapmıyor mu, kendi mutfağında :) dolayısıyla, adı antalya piyazı olmuş olmamış, önemli değil. en azından "tahini" kullanma cesaretinizden ötürü, sizi gerçekten tebrik ederim. çünkü, "tahin" ismini duyunca insanlarda olumsuz bir öntargı oluşuyor. ancak, taratoru hazırlarken kullanılan limon ve sarımsak, onu bambaşka bir hale getiriyor.
Tahinli piyazı hala denemeyen varsa, çok şey kaçırıyor. herkese şiddetle tavsiye ederim...
hanife hnm, size de, böyle bir tarifi yayınladığınız için tşk ederim.
iyi günler dileğiyle...