İçli Köfte
Merhaba Arkadaşlar..Uzun bir aradan sonra yeniden yemeke tarifleriye merhaba.. Burada verdiğim tarifler web sayfamın genel yapısına göre biraz daha özel tarifler oluyor.
Bu tarifte sevgili kayınvalidem Zekiye anneme ait. Muhteşem bir lezzet. Fotoğrafda tereyağsız gözüküyor çünkü daha hafif olması için biz tereyağ koymuyoruz. Ama arzu ederseniz siz ekleyebilirsiniz. Annem Adana'lı olduğu için oranın usulüyle yapıyor. Aslında çok çeşitli yapılanları da var. Mesela dövme buğdayla yapılanı da var ama annem bunun daha lezzetli ve hazmının daha kolay olduğunu söylüyor. Denerseniz beğeneceğinizden eminim..

Malzemeler;
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1,5 su bardağı irmik
- 1 dolu tatlı kaşığı tuz
İçi için;
- 1/2 kilo kıyma
- 125 gr margarin
- 4 orta boy soğan
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
Yapılışı;
- Bulguru 1 su bardağı su ile ıslatın. 1 saat bekletin.
- İrmiği ıslatın. Ama çok fazla sulu kalmayacak. Islanmış şekilde bırakın.
- Soğanı süresonunda bulgurun üzerine rendeleyin.
- Kimyonu, salçayı ve tuzu ekleyin.
- İyice yoğurun. Malzeme iyice özleşince irmiği ekleyin. İrmiğide ekledikten sonra yoğurun.
- Kıymayı margarinle kavurun. Pişince soğanı yemeklik doğrayıp ekleyin. 2-3 dk kavurun. Baharatları ekleyin. Soğumaya bırakın.

- Kıyma soğuduktan sonra, bulgurlu harçdancevizden biraz daha büyük parçalar alın ve işaret parmağı ile içini oyun ve iyice incelterek oyun. Kıymalı harçdan 1 yemek kaşığı kadar içine koyup kapatın.

- Tencerede kaynayan suya 1 tatlı kaşığı limon ekleyin. Tuzunuda katıp köfteleri atın. Tencerenin dibine birikecek şekilde köfteleri katın. Üstüste gelmesin. Tahta kaşıkla hafif kaıştırın.
- Kaynamaya başlayınca 8 dk bekleyin. Süre sonunda sonunda kevgirle alın.
- İsterseniz kızarmış tereyağ gezdirip sıcak servis yapın...
Afiyet Olsun..
Bu tarifte sevgili kayınvalidem Zekiye anneme ait. Muhteşem bir lezzet. Fotoğrafda tereyağsız gözüküyor çünkü daha hafif olması için biz tereyağ koymuyoruz. Ama arzu ederseniz siz ekleyebilirsiniz. Annem Adana'lı olduğu için oranın usulüyle yapıyor. Aslında çok çeşitli yapılanları da var. Mesela dövme buğdayla yapılanı da var ama annem bunun daha lezzetli ve hazmının daha kolay olduğunu söylüyor. Denerseniz beğeneceğinizden eminim..

Malzemeler;
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1,5 su bardağı irmik
- 1 dolu tatlı kaşığı tuz
İçi için;
- 1/2 kilo kıyma
- 125 gr margarin
- 4 orta boy soğan
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
Yapılışı;
- Bulguru 1 su bardağı su ile ıslatın. 1 saat bekletin.
- İrmiği ıslatın. Ama çok fazla sulu kalmayacak. Islanmış şekilde bırakın.
- Soğanı süresonunda bulgurun üzerine rendeleyin.
- Kimyonu, salçayı ve tuzu ekleyin.
- İyice yoğurun. Malzeme iyice özleşince irmiği ekleyin. İrmiğide ekledikten sonra yoğurun.
- Kıymayı margarinle kavurun. Pişince soğanı yemeklik doğrayıp ekleyin. 2-3 dk kavurun. Baharatları ekleyin. Soğumaya bırakın.

- Kıyma soğuduktan sonra, bulgurlu harçdancevizden biraz daha büyük parçalar alın ve işaret parmağı ile içini oyun ve iyice incelterek oyun. Kıymalı harçdan 1 yemek kaşığı kadar içine koyup kapatın.

- Tencerede kaynayan suya 1 tatlı kaşığı limon ekleyin. Tuzunuda katıp köfteleri atın. Tencerenin dibine birikecek şekilde köfteleri katın. Üstüste gelmesin. Tahta kaşıkla hafif kaıştırın.
- Kaynamaya başlayınca 8 dk bekleyin. Süre sonunda sonunda kevgirle alın.
- İsterseniz kızarmış tereyağ gezdirip sıcak servis yapın...
Afiyet Olsun..
Merhaba,
YanıtlaSilBen içli köfteyi çok severim ama pek beceremem harika görünüyorlar ağzımın suyu aktı (pardon)
Ellerinize sağlık.
merhaba Hanife..
YanıtlaSilkayinvaldenin ellerine saglik gercekten cok guzel gorunuyor icli kofte yapmak gercekten beceri isteyen bir sey benim kayinvaldemde cok guzel yapar kulaklari cinlasin:))Bizlerede afiyetle yemek dusuyor.Ege ve seni cok optum kendinize iyi bakin.
Hoscakalin...
Merhaba Sevgili Tuhve ve Gulcan..
YanıtlaSilBen de beceremem asla. Daha once hiz denemedim ama bir defa yapacagımkendi basıma.İcinioymayı beceriyorum ama kıvamı tutturmak asıl işin onemli kısmı. Yapacakolanlara iyi sanslar diliyorum.. Ben denersem deneyimlerimi mutlaka eklerim..
Sevgiler..
selam,
YanıtlaSiliçli köfteyi sevmeyen pek yoktur heralde bizim burda yani mersinde de çok yapılır.ayrıca üstüne yağda salça ve sarımsağı kavurup dökünce muhteşem bir şey oluyor:)))afiyet olsun
gülşah
Merhaba Gulsah,
YanıtlaSilMersinli bir arkadasımda aynı senin bahsettigin sosla yemistim ve harika olmustu. Cok degisik bir tat, ben cok begenmistim.
sevgiler..
Hanifecim, Zekiye annenin ellerinden op benim icin, ne guzel yapmis, harika...Bende oyle cok severim ki, yapimi eziyetli yemesi kolay ve hemen tukenen bir lezzet bizim ulkemiz icin...
YanıtlaSilEllerine saglik Zekiye annenin,
Sevgilerimle, egemide opuyorum.
Zeynep Tore
Sevgili Hanife,
YanıtlaSilannenin ellrine saglik. Biz de Adanaliyiz. Bizim evde de aynen boyle haslama icli kofte yapilir. Yalniz disina da et konulur bizim bildigimiz, tutsun diye.
Sevgiler, Fatma
Zeynep merhaba..
YanıtlaSilBen bugune kadar hiz denemedim.Ama cok severim herkes gibi.Birgun mutlaka kendi basıma deneyecegim. Bu tarif cok leziz ve hafif oluyor. Bol bol yiyebiliyor insan..
Ben de seni ve Kerim'i opüyorum..
Merhaba Fatma..
Dısına et konulanı daha guzelolur derler. Ben daha once dısarda yedi o halini. Her sekilde guzel ilikofte benimicin. Sizin yaptıgınızda guzel oluyordur mutlaka. sizinde elinize saglık..
Sevgiler..
Oyle harika gorunuyor ki insan tok olsa bile cani cekiyor dogrusu :)
YanıtlaSilSeniyecigim merhaba...
YanıtlaSilBen de aynen snin dedigine katılıyorum. Tok olsam bile yiyebilecegım bir yemek...
selam,hanifecim bende içli köfte yapabilmeye çalışıyorum,yapıyorumda,tadıda gayet güzel oluyor ama bir türlü köftenin dışını o macunsu kıvamda yapamıyorum.yoğurma işleminin belli bir süresi varmı?
YanıtlaSilbir şey daha soracaktım,bu verdiğin tarifin ölçüleriyle ortalama kaç köfte çıkıyor?
YanıtlaSilSafinaz,
YanıtlaSilBen de hic uzman degilim aslinda kofte konusunda, ama bu yaz yptigimiz yuvalama corbasi, ayni tarifle oluyor ve uzun sure yogurmustuk. Hamurumsu kivama gelecek kadar yoguracagiz. En az 8-10 dk kadar belki..
Bu olculerle yaklasik 30-35 adet cikar sanirim. Saymadm hic ama 7-8 kisiye rahat yetiyor.
merhaba,
YanıtlaSilbugün nasipse ilk içli köftemi yapacağım.içine margarin yerine sıvıyağ koysam olur mu?bir de ceviz olmaz mı?
www.keyiflimutfagim.com
Merhaba Tugba,
YanıtlaSilKayinvalidem margarini tutmasi icin koydugunu soylemisti, ben de gerekli mi diye sorunca. Belki yari yariya sivyagla karistirabilirsin. Ben hic tek yapmadigim icin tamamiyla sivi yag kullan diyemem:) Belki yerine tereuag kullanabilirsin.
Ceviz pek tabi olur.
Umarim sonucdan memnun kalirsin..
Sevgiler..
ben ceviz ekledim..20 adet kofte cikiyor benim yaptigimdan..bir de margarin yerine zeytinyağ kullandim..belki tereyag da kullanilabilir.. ama zeytinyag sanirim daha hafif olmustur..cok lezzetli oluyor tarif icin tesekkurler
YanıtlaSilMerhaba Tugba,
YanıtlaSilZeytinyagiyla denemen iyi olmus. Bu sayede tarifin zeytinyagiyla da basarili oldugunu ogrenmis olduk..
Tesekkurler deneyimlerini paylastigin icin..
Afiyet olsun..
Iskenderun da Serem Manti diye bir yer var.
YanıtlaSilHem kizarmis hem haslanmis super icli kofte satiyor.
www.seremmanti.com
MerhabaLar Hanife Hanım
YanıtlaSilGerçekten farklı bir yapılışı var yöre yöre fark ediliyor yapılışı sanırım ben maraşlı olarak daha farklı yapıyoruz daha doğrusu annem :))) Herşeyini hazırlarım yaparım ama bi oymasını ve kapatmasını beceremiyorum.. Gerçekten çok marifet ve hüner gerektiren bir lezzet.. Biz dışını yaparken kesinlikle irmik kullanmıyoruz yumurta ve un ile daha çabuk kıvam alıyor denemenizi tavsiye ederim...
Merhaba Cigdem,
YanıtlaSilUn ve yumurtayi duydum, ama kayinvalidem her zaman irmikle yapar. Ben hic tek basima cesaret edemedim ne yazik ki. Maras mutfaginin ne adar lezzetli oldugunu bilirim, masalah hanimlari da cok beceriklidir.
Bir arkadasim un ve yumurta le yapardi, dagilma riskini hic yasamiyorum demisti bu sayede. Ben de sizin gibi oyma isinden dolai tek basima yapmaya kalkismiyorum.
Tesekkuler yorum icin..
merhaba,
YanıtlaSilaynen tarfinizde belirttiğiniz gibi ve belirttiğiniz ölçüleri kullanarak yaptım. ilk denememdi ve sonuç muhteşem oldu. paylaşımınız için teşekkürler! elinize kolunuza sağlık!
sevgiler
Afiyet olsun. Begenmnize sevindim, ellerinize saglik..
YanıtlaSilmerhaba hanife ben yıllardır içli köfte yaparım ancak bizim usulle yapmak çok zaman alıyordu tariflerini gezerken bu tarif ilgimi çekti denedim çokta güzel oldu hem kısa zamanda yapılıyor hemde daha zahmetsiz geldi bana son bir kaç seferdir senin tarifinle yapıyorum ve sonuç harika bundan sonrada hep senin tarifini kullanacağım sonsuz teşekkürler...
YanıtlaSilEllerinize saglik.. Yorumunuz icin tesekkurler..
YanıtlaSilİçli köfteyi çok seviyorum bi de yapmak kolay olsa. Hazır alınca güzel olmuyor, bu tarifi yapmayı denicem. Elinize sağlık güzel görünüyor ;)
YanıtlaSilAz önce yaptım tarifinizi,margarin yerine sıvı yağ koydum sadece,çünkü evde margarin yoktu.Hayatımda ilk kez yapmama rağmen oldukça kolay geldi,eşime sürpriz yapacağım yarın.Eminim pişince de çok güzel olacak.Çok teşekkür ederim tarif için.
YanıtlaSilEllerinize saglik Emel. afiyetle..
YanıtlaSil