Ye#19 KekTarifleri
Bu ayki yemek etkinliginin ev sahibesi Kekevinden Aysenur. Etkinlik icin tariflerim cok onceden hazirdi. Ilk tarifimi yapali bayagi bir zaman oldu ama, gelecek etkinligin kek konulu oldugunu duyunca yayinlamak icin beklettim.
Bu kez size iki yeni tarif veriyorum. Hurmali kek(ekmek) veElma Soslu Muffin..
Hurmali Kek (Ekmek)
Ne zamandir buzdolabinda bekleyen hurmalari nasil degerlendirsem diye dusunurken, ekmek makinasinin kitapciginda bu tarifi gordum..
Eskiden, cocukken yani, Usak'a gittigimizde buyuk teyzemin elinden cikmis gul peksimetlerinin tadini animsatti bana.. Durdukca tadi daha guzellesen, uzun sure bayatlamayan, bizim uzerine tereyag surup ( simdi dusunuyorum da ne gerek varsa, zaten kendinden yagli:)) ) kahvaltilarda kac dilim yedigimizi bilmedigimiz gul peksimedi. Teyzem biz gelmeden birkac gun onceden yapardi, kocamannn bir sini, her sabah kahvaltida ekmek niyetine beyaz peynirle, aksam ustu, pek tabii yine cayla, ama illa ki bahcedeki leylagin altinda yerdik mis kokulu peksimetden. Bilenleriniz var mi bu lezzeti??
Gecen hafta gelen misafirlerim icin cayin yanina yapmistim. Cok gec haber verdiklerinden ve benim de yapacak baska islerim oldugu icin, yapiverdim hemen, yani makina yapiverdi benim icin:))
Hani guzel kokulu, sert dokulu, hafif sekerli ekmeklerden hoslaniyorsaniz tarifi deneyin derim, cayin yanina cok yakisiyor, hani kek niyetine. Gelen misafirim cok begendi bu arada, ona da birkac dilim sarip verdim hatta.
Malzemeler;
- 3/4 kap portakal suyu
- 1 yumurta, oda sicakliginda
- 2 yemek kasigi erimis tereyag
- 2,5 kap un
- 3/4 kap seker
- 2 tatli kasigi kabartma tozu
- 1/4 tatli kasigi karbonat
- 1 tatli kasigi tuz
- 1 kap minik dogranmis hurma
- 1/2 kap badem kirigi
Yapilisi:
- Ekmek makinasi haznesine malzemeleri sirasiyla yerlestirin ve 'hizli ekmek' programinda pisirin..
- Firinda pisirmek icin;
- Yumurtayi tereyagiyla cirpin, sekeri ilave edin ve karistirin. Portakal suyunu ekleyin. Badem ve hurma disindaki tum kuru malzemeleri ayri bir kapta harmanlayin ve sivi malzemeye ekleyip, karistirin. Hurma ve bademi de ekleyip yaglanmis firin kabinda pisirin..
Elma Pureli Kek
Son zamanlarda, aniden gelen seker krizlerinde elmayi pisirip, zencefil ve tarcinla tatlandirip yiyorum. Boylece seker ihtiyacimi gidermis oluyorum, hem de icim rahat oluyor. Tabi bazi
zamanlarda ise yaramiyor, yani daha cok seker gereksinimi duyup Ege'nin cikolatalarini falan karistirdigim da oluyor:)
Iki adet elmayi ince dilimleyip, hic seker ve su eklemeden kisik ateste yumusatiyorum once. Eksi cins elmaysa bir-iki tatli kasigi esmer seker ekleyip, biraz tarcin ve zencefil (ki bayiliyorum bu ikiliye) serpip ilininca afiyetle yiyorum..
Gecenlerde yaptigim sosta taze zencefil kullanmistim ve biraz fazla katmis olmaliyim ki, tadi cok keskindi ve yiyemedim. Burada buldugum tarifle degerlendirdim pureyi. Yumuscak dokulu ve guzel kokulu bir kek oldu.
Kulandigim sos 1 kap kadar geldiginden tarifi yari olcu yaptim, ben size tam olcuyu veriyorum..
Malzemeler;
- 1 kap tereyag, oda sicakliginda
- 1 kap esmer seker
- 1 kap seker
- 2 yumurta
- 3 tatli kasigi tarcin
- 2 tatli kasigi kabartma tozu
- 1 tatli kasigi yenibahar
- 1/2 tatli kasigi tuz
- 4 kap un
- 2 kap elma sosu
Yapilisi;
- Tum malzemeleri karistirin ve yagli kagit yerlestirdiginiz ya da yagladiginiz muffin kaliplarinizin 2/3 unu malzemeyle doldurun. 175C de 18-20 dk pisirin.
- Tarifin altinda, cirpilmis kek malzemesinin buzdolabinda saklanabilecegi ve hatta dondurulabilecegi de yazili. Tam olcu yapip, bir kismini daha sonrasi icin saklayabilirsiniz..
- Ben sosta tarcin ve zencefil kullandigim icin kek icin gerekli baharatlari eklemedim..
Afiyetle....
Bu kez size iki yeni tarif veriyorum. Hurmali kek(ekmek) veElma Soslu Muffin..
Hurmali Kek (Ekmek)
Ne zamandir buzdolabinda bekleyen hurmalari nasil degerlendirsem diye dusunurken, ekmek makinasinin kitapciginda bu tarifi gordum..
Eskiden, cocukken yani, Usak'a gittigimizde buyuk teyzemin elinden cikmis gul peksimetlerinin tadini animsatti bana.. Durdukca tadi daha guzellesen, uzun sure bayatlamayan, bizim uzerine tereyag surup ( simdi dusunuyorum da ne gerek varsa, zaten kendinden yagli:)) ) kahvaltilarda kac dilim yedigimizi bilmedigimiz gul peksimedi. Teyzem biz gelmeden birkac gun onceden yapardi, kocamannn bir sini, her sabah kahvaltida ekmek niyetine beyaz peynirle, aksam ustu, pek tabii yine cayla, ama illa ki bahcedeki leylagin altinda yerdik mis kokulu peksimetden. Bilenleriniz var mi bu lezzeti??
Gecen hafta gelen misafirlerim icin cayin yanina yapmistim. Cok gec haber verdiklerinden ve benim de yapacak baska islerim oldugu icin, yapiverdim hemen, yani makina yapiverdi benim icin:))
Hani guzel kokulu, sert dokulu, hafif sekerli ekmeklerden hoslaniyorsaniz tarifi deneyin derim, cayin yanina cok yakisiyor, hani kek niyetine. Gelen misafirim cok begendi bu arada, ona da birkac dilim sarip verdim hatta.
Malzemeler;
- 3/4 kap portakal suyu
- 1 yumurta, oda sicakliginda
- 2 yemek kasigi erimis tereyag
- 2,5 kap un
- 3/4 kap seker
- 2 tatli kasigi kabartma tozu
- 1/4 tatli kasigi karbonat
- 1 tatli kasigi tuz
- 1 kap minik dogranmis hurma
- 1/2 kap badem kirigi
Yapilisi:
- Ekmek makinasi haznesine malzemeleri sirasiyla yerlestirin ve 'hizli ekmek' programinda pisirin..
- Firinda pisirmek icin;
- Yumurtayi tereyagiyla cirpin, sekeri ilave edin ve karistirin. Portakal suyunu ekleyin. Badem ve hurma disindaki tum kuru malzemeleri ayri bir kapta harmanlayin ve sivi malzemeye ekleyip, karistirin. Hurma ve bademi de ekleyip yaglanmis firin kabinda pisirin..
Elma Pureli Kek
Son zamanlarda, aniden gelen seker krizlerinde elmayi pisirip, zencefil ve tarcinla tatlandirip yiyorum. Boylece seker ihtiyacimi gidermis oluyorum, hem de icim rahat oluyor. Tabi bazi
zamanlarda ise yaramiyor, yani daha cok seker gereksinimi duyup Ege'nin cikolatalarini falan karistirdigim da oluyor:)
Iki adet elmayi ince dilimleyip, hic seker ve su eklemeden kisik ateste yumusatiyorum once. Eksi cins elmaysa bir-iki tatli kasigi esmer seker ekleyip, biraz tarcin ve zencefil (ki bayiliyorum bu ikiliye) serpip ilininca afiyetle yiyorum..
Gecenlerde yaptigim sosta taze zencefil kullanmistim ve biraz fazla katmis olmaliyim ki, tadi cok keskindi ve yiyemedim. Burada buldugum tarifle degerlendirdim pureyi. Yumuscak dokulu ve guzel kokulu bir kek oldu.
Kulandigim sos 1 kap kadar geldiginden tarifi yari olcu yaptim, ben size tam olcuyu veriyorum..
Malzemeler;
- 1 kap tereyag, oda sicakliginda
- 1 kap esmer seker
- 1 kap seker
- 2 yumurta
- 3 tatli kasigi tarcin
- 2 tatli kasigi kabartma tozu
- 1 tatli kasigi yenibahar
- 1/2 tatli kasigi tuz
- 4 kap un
- 2 kap elma sosu
Yapilisi;
- Tum malzemeleri karistirin ve yagli kagit yerlestirdiginiz ya da yagladiginiz muffin kaliplarinizin 2/3 unu malzemeyle doldurun. 175C de 18-20 dk pisirin.
- Tarifin altinda, cirpilmis kek malzemesinin buzdolabinda saklanabilecegi ve hatta dondurulabilecegi de yazili. Tam olcu yapip, bir kismini daha sonrasi icin saklayabilirsiniz..
- Ben sosta tarcin ve zencefil kullandigim icin kek icin gerekli baharatlari eklemedim..
Afiyetle....
Mmh! Ellerine sağlık canım, her ikisi de çok güzel görünüyor, özellikle elmalı muffinleri deneyeceğim merak ettim tadını...Yakışıklı da sen de öpüldünüz, sevgiler :)
YanıtlaSilHem muffin hem elma soslu, bayıldım bu ikiliye ben, ellerine sağlık!
YanıtlaSilHanife keklerin çok güzel görünüyorlar eline sağlık.
YanıtlaSilHesna
Tatlı krizi için elma pişirmek çok güzel bir çözüm... Canım çekti, akşama uygulamalıyım. Malum, tatlı krizim çok sık gelmez ama yakında geleceğe benzer....
YanıtlaSilAnnemin de çok güzel bir elmalı kek tarifi vardı ama unuttu yıllarca yapmayınca. Sağlıklı yaşamaya taktığından beri birşey hatırlamıyor nedense:-)
mmmmmmmm
YanıtlaSilkesinlikle elmalı herşey harika olur. bunların hepsini yerimmm
Hanifeciğim ne güzel kekler yapmışsın, hele hurmalının kokusunu duydum desem yalan olmaz.. Elma pişirme çözümün de çok güzel ama bazen hiçbir şey çözüm olmuyor haklısın, ille de çikolata istiyor yani deli gönül:)) Ellerine sağlık!
YanıtlaSilSevgili Hanife elmalı kekin tadını tahmin edebiliyorum da hurmalıekmeği merak ettim.Ellerine sağlık.İkisi de güzel görünüyor.
YanıtlaSilSevgiyle.nanelimon..
Hurmali kek degisik olmus Hanife'cim.Ellerine saglik.
YanıtlaSilSevgili arkadaslarim cok tesekkurler.. Cevap vermekte biraz geciktim, kusura bakmayin. Hafta sonundan beri anne ogul hastayiz, son soguklardan kurtulduk derken, hastalik geldi basa:(
YanıtlaSilHer iki kekte gercekten hafif oluyor, denemek isteyenlere simdiden afiyet olsun..
Sevgiler..
Merhaba Hanife,hurmalı kek ve elmelı muffinler çok lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık.Ana oğul hastaymışsınız geçmiş olsun.
YanıtlaSilSevgilerimle.
Merhaba hanifecim hurmalı ve elma püreli minik kekler süper görünüyor ellerine sağlık.
YanıtlaSilPerihan
Merhaba Hanife
YanıtlaSilKeklerde, Yag yerine bende elma puresi kullaniyorum ve hem daha saglikli hemde cok lezzetli oluyor.
Hurmali kekin cok lezzetli gorunuyor. Mutlaka tarafimdan denenmeli :)
merhaba, elma püreli kek nefffisss :)
YanıtlaSilellerinize sağlık
sevgilerimle...
Hayat ve Perihan cok tesekkurler..
YanıtlaSilAlev merhaba,
Uzun suredir ses cikmiyordu senden:)
YAg yerine elma puresini ben de duymustum Fethiye'den. Bu tarifie sadik kalmak icin tereyagi ekledim ben, ama tariflerde yag yerine gecebiliyormus. Hurmali kek kokusuyla, tadiyla cok guzel oluyor, denersen kolay gelsin.
Tesekkurler Zerrin.
ellerinize sağlık kek harika olmuş
YanıtlaSilTesekkurler Guliz.
YanıtlaSilElma pureli keki bugun pisirdim. Cok guzel oldu!
YanıtlaSilTereyag yerine 1/3 bardak siviyag kullandim, bir de sekeri 2/3 bardak kadar koydum.
Yumusacik ve lezzetli bir kek oldu.
Muffin kalibi yerine de tarifi yarim olculerle 1 Lt'lik borcamda pisirdim.
Bu tarifi bizlerle paylastigin icin cok tesekkurler Hanife :-)
Afiyet olsun Ozlem. Begendiginize sevindim.
YanıtlaSil