Cikolatali ve Bogurtlenli Semifredo
Yeni yil icin ozel tariflerin yayinlandigi bir dergiden aldigim bu tarifi, taa o zamanlar yapmistim aslinda. Hazir havalarin isildamaya basladigi su gunlerde serin bir yaz tatlisi olarak tarifi yayinlayayim dedim. Yoksa kis sogugunda belki cok ilgi gormezdi degil mi?
Ben yaninda kekle ya da meyvayla yemegi daha cok sevdim. Kremayi sade olarak sevmediginden olsa gerek, sade biraz agir geldi. Siz de kek ya da meyveli tatlilar yaninda servis yapabilirsiniz.
Semifredo Italyanca bir kelime, dondurma gibi tam donmamis yari kremamsi tatlilara verilen bir isim. Bu isim icin Turkcede bir karsilik var mi bilemiyorum, o yuzden aslinda oldugu gibi yazdim ben de.
Malzemeler;
- 300 gr dondurulmus ya da 2 kap taze bogurtlen
- 5 yumurta sarisi
- 1/3 kap=75 ml. portakal likoru
- 1 yemek kasigi sut
- 1 cay kasigi vanilya
- 1/2 kap seker
- 90 gr aci cikolata
- 500 ml= 2 kap krema (heavy cream)
Yapilisi;
- Baton kek icin kullanilan kalibi (2 lt) plastik saranla, kabin disina sarkacak sekilde kaplayin. Kalibin dibine 1 kap bogurtleni serpin ve buzluga yerlestirin.
- Yumurta sarilarini minik bir sos kabina alin. Ici sicak su dolu bir tencereye oturtun. Portakal likoru, vanilya ve sutu ekleyip surekli cirparak pisirin. Surekli cirparak sekeri de ekleyin. 4-5 dk kadar cirparak pisirmeye devam edin, acik sari renk alip, hafif kopurene kadar devam edin. Ocagin altini kapatin ve sogumasi icin kapaksiz olarak buzdolabina yerlestirin.
- Cikolatayi minik parcalar halinde kirin. Derin bir kabin icinde kremayi cirpin. Kremanin 1/4 unu sogumus yumurtali karisima ekleyin ve karistirin. Daha sonra bunu kalan kremaya ekleyin ve karistirin. Cikolata ve kalan bogurtlenleri de ekleyip yeniden karistirin.
Dolapdan cikarttiginiz kalibiniza karisimi bosaltin. Kasigin tersiyle duzleyip, kenarlari doldurun.
Disarda kalan saranla uzerini kapatin.
- En az 6 saat fakat tercihen bir gece buzlukta bekletin.
- Servis yaparken duz bir tabaga ters cevirin ve 5 dk kadar bekletip keskin bir bicakla dilimleyin.
Not; Servis yapacaginiz tabaklari servisden once buzdolabinda sogutmaniz, tatlinin hemen erimesini geciktirecektir. Ben bunu sonradan anladigimdan, fotograftaki gibi hemen erimeye basladi:)
Merhaba,cok degisik bir tatli olmus.Biraz görünüs olarak parfeye de benzettim.Ellerine saglik Hanifecim.
YanıtlaSilEline sağlık canım,yaza ve sıcağa yakışan bir tatlı olmuş....Selamlar....
YanıtlaSilMiammmm Hanifecigim cok guzel gorunuyor vallahi. Ellerine saglik.
YanıtlaSilSedef,K
MArhaba, uzun zaman oldu gorusmeyeli, hosgeldin. Tatliyi cok begendim ama bende sanirim senin gibi meyveyle yerim :) Ellerine saglik, gorusmek uzere sevgilerimle
YanıtlaSilSevgili Hanife, tam benlik olmus bu tatli. Görünüsü de güzel, simdi yaz da yaklasiyor, iyi gider.
YanıtlaSilSevgiler
merhaba hanife
YanıtlaSilçilek ye etkinliği için hazırladığın, çilek şapkalı muffin tarifini denedim bugün. çok güzel oldu. teşekkürler..
Bir zamanlar ben de yapardım böyle tatlılar. Ne zaman vazgeçtim acaba?? Ellerine sağlık Hanife'ciğim, nefis olmalı.
YanıtlaSilTijen
Parfeye benziyor gercekten Kizilcik Surubu, yoksa ona da parfe mi deniyordu?? Bilemedim simdi:)
YanıtlaSilTesekkurler Serinmavi:)
Sedef'cigim sagoalsin. Bana bir mail atsan. Gecen gun bir arkadasla Montrela'deki Sedef'ten konustuk, beni taniyormus, ama benim oradan bildigim tek Sedef sensin. Acep senmisin diye merak ettim:)
Gorusmek uzere..
Merhaba Nezaket'cigim,
Son zamanlarda bilgisayara cok vakit ayiramiyorum da ondan, ne zamandir cok sesim cikmiyor:)
Tat'cigim,
Gercekten tam bir yaz tatlisi, denersen seversim umarim.
Afiyet olsun Vildan'cigim, Kizlar da sevmistir umarim:)
Tijen'cigim,
Sagolasin. Buzlukta durunca, cikarip cikarip yemesi guzeldi, hele de kek yaninda falan iyi gitti:)
Sevgilerimle arkadaslar:)
Hanifeciğim havalar ısınmaya başlayınca aranıyor bu tarz tatlılar gerçekten. Böğürtleni de çok sevdiğimden çok hoşuma gitti, ellerine sağlık Sevgiler.
YanıtlaSilNefis bir tarif,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSagolasin Beyhan..
YanıtlaSilBehiye'cigim,
Mesajin gozumden kacmis, kusura bakma.. Tam sicak gun tatlisi gercekten:)
Çok güzel görünüyor, ben de frambuazla deneyeceğim... Elinize sağlık...
YanıtlaSilUmarım begenirsiniz acıbadem kurabiyesi..
YanıtlaSil