Kayıtlar

Nisan, 2005 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Peynirli Borek

Resim
Esim en cok peynirli boregi sever.. Bende daha cok mantarli kiymali ya da ispanakli.. Elde acilan hamurdan yapilan borek herzaman tercih sebebim ama mutfakda gecirdigim sureler olabildiginde kisitli oldugundan bu tur maharetlerimi henuz gosteremiyorum. Umarim ilerki zamanlarda.. Ya da Ege krese basladiginda.. Biz de bu ozlemimizi asla yerini tutmasada hazir yufkayla yapiyoruz.. Malzemeler; - 10-12 adet filo yufka (normal yufka ile 4-5 adet) - 1 yumurta - 300 gr beyaz peynir - yarim demet maydanoz - 1 su bardagi sut - 1/2 cay bardagi siviyag - 1 cay bardagi kadar su - karabiber, kirmizi biber Yapilisi; - Sut, yumurta, yag ve suyu karistirin. - Siviyagla yagladiginiz borcama bir kat yufkayi serin ve sutlu karisimdan 2 kasik kadar siviyi yufkanin uzerine dagitin. - Toplam yufkanin yarisi icin ayni islemi uygulayin. - Peyniri rendeleyin ve ince ince kiydiginiz maydanozu ekleyin ve karistirin.Arzu ederseniz kirmizi biber ve karabiberle tatlandirin. - Yufkalarin yarisina geldiginizde maydano

Zeytinyagli Bakla

Resim
En sevdigim zeyinyagli yemeklerdendir bakla.. Bol dereotlu oldumu dahada severim. Fotografda dereotu olmadan cekmisim. Son gunlerdeki dalginligim artik herseye yansir oldu.. Fotografi burada gorunce farkettim ama is isten gecmisti artik. Baklanin sonu gelmisti bile.. Ben bircok zeytinyagli yemegi herseyi cigden koyarak pisiriyorum. Bunuda oyle yaptim.. Malzemeler; - 1/2 taze bakla - 1 orta boy kuru sogan - 1-2 dis sarimsak - 1 cay kasigi seker - 1/2 cay bardagi zeytinyagi Yapilisi; - Sogani piyazlik kiyin. Tencereye ekleyin. Ustune cok ince kiydiginiz sarimsaklari ekleyin. - Yikadiginiz ve temizlediginiz baklalari ekleyin. En uste seker ve tuz serpip yagini ekleyin. - Baklalarin yarisina gelecek kadar su ekleyin. Kaynamaya baslayinca altini kisarak pisirin.. - Pistikden sonra bol dereotu serpin.. Afíyet Olsun..

Supangle

Resim
Bu tarifi yemekvebiz grubundan aldım. Tarif sevgili Zeynep Töre'ye ait..Cok güzel ve hafif bir tatlı. Yanlız un miktarı biraz fazla geldi bende. Bu yüzden biraz daha süt ekledim. Sanırım bu tür sorunlar un farklılıklarından oluyor. İcinde kullandığım savoyer bisküvileride tatlıya cok yakıştı. Her tür bisküvi kullanılabilir bu tatlı için.. Malzemeler; - 4 su bardağı süt - 1/2 bardak un - 4-5 yemek kaşığı kakao - 1 su bardağı şeker - 1 yumurta - 2-3 dilim kek yada bisküvi ( ben savoyer bisküvileri kırarak kullandım) Yapılışı; - Süt ve yumurtayı karıştırın. Kakao ve unu süte eleyin. - Orta ateşte sürekli karıstırarak pişirin. Kaynamaya yakın şekeri ilave edin. - Kaynayınca ateşten alın. - Bisküvileri kırarak kaselerin dibine yerleştirin. Supanglenizi kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerine fındık, ceviz yada samfıstığı koyup ikram edin.. Afiyet Olsun

Sebzeli Kavurma

Resim
Eşimin en sevdiği yemeklerden biri.. Bu yemeğide o pişirdi zaten. Aslında içinde et olan her yemek onun favorisi.. Sebzeli kavurmayı bol domatesli seviyor. Benim tercihim biraz daha az domates ama onun yaptığı bu yemekde muhteşem oldu.. Malzemeler; - 500 gr kavurmalık et - 1 büyük boy soğan - 2 adet yeşil biber - 2-3 diş sarımsak - 3-4 adet kırmızı domates (ben 300 gr kadar doğranmış konserve domates kullandım) - tuz, karabiber, kırmızı biber Yapılışı; - Kuşbaşı doğradığınız etlerinizi 1-2 kaşık sıvı yağda kavurun. Etlerin rengi dönup suyunu çekene kadar kavurun. - Ufak ufak doğanmış biber ve soğanları ekleyin. 5-6 dk kadar kavurun. Doğanmış domateslerinizi ilave edin . - Tuzunu ve biberini ayarlayın. Arzunuza göre baharat ekleyebilirisniz. - Domateslerde iyice pişince altını kapatın. Şehriyeli pilav ile nefis gidiyor.... Afiyet Olsun

Mantı

Resim
Son 2 gündür buraya eklenecek tariflerin coğu arkadaşlarımdan geldi.. Ne güzel... Banada yayınlayacak yeni şeyler çıktı böylece. Cumartesi günü arkadaşım Sinem aradı ve beni çağırdı oturmaya... 'Yemeğe gel, mantı var' dedi. Bende fotoğraf makinamı alıp gittim. Hem güzel kızı Selina ile Ege'nin resimlerini çekmek hemde mantıyı gürüntülemek için. Gittiğimizde sofra hazır, hatta mantının dumanı tütüyordu.O yüzden hemen makinamı çıkarıp fotoğrafı çektim. Tarif Sinem'e ait. Kendisi Mersin'li olduğu için kıymaya acıyı ve baharatı biraz daha fazla katıyor. Bende onun sayesinde yaptığı salataları, kısırları acı yemeye alıştım.. Ellerine sağlık Sinemciğim... Malzemeler; - 1 adet yumurta - 1/2 kg un - 2 yemek kaşığı sıvıyağ - 300 gr kıyma - 1 adet soğan - 1/2 demet maydanoz - karabiber, tuz, kimyon, kırmızı biber - Ilık su Sos İçin; - 1/2 kilo yoğurt - 2-3 diş sarımsak - 1-2 yemek kaşığı kırmızı biber - 2 yemek kaşığı tereyağ Yapılışı; - Un, ılık su ve

Şebnem'in Tatlıları

Resim
Bu tatlı görüntülerini dün akşam Şebnem'e gidince çektim. Tadlarıda en az görüntüleri kadar güzeldi.. Ellerine sağlık arkadaşım.. Tarifleri Şebnem'in yazdığı şeklide aktarıyorum.. BURMA TATLISI Malzemeler; - 1 paket hazır baklavalık yufka( Montreal'de satılan filo yufkalardan) - 250 gr kırık ceviz yada samfıstık - 250 gr tereyağı SERBETI 3 su bardagi su 3 su bardagi seker yarim limon suyu Yapılışı; yufkalari ortadan ikiye bolun her bir yufkayi tezgaha serin ve eritilmis tereyagindan bir kasik yayin , sonra bir sira halinde ortasina fistiklari yayin, yufkayi oklavaya sarin ve yufkayi iki ucundan ortaya dogru buzun, oklavayi icinden cikarin. butun yufkayi bu sekilde tamamlayip tepsiye dizin.300 derecede pisirin.firindan cikinca ilk sicakligi gecince soguk serbeti dokun ve ustu acik dinlendirin. ŞEKERPARE Malzemeler; 1,5 su bardagi un 1 yumurta 100 gr erimis margarin(ben tereyagi kullandim) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 1 yemek kasig

Salonumdan Bir Köşe

Resim
Salon duvarıma yıllar önce işlemiş olduğum duvar kilimim ve yanında komşum Hatice Abla'nın bana hediye ettiği el örgüsü heybe ve keseyi astım. Şimdi bu kilimi yapacak olsam herhalde bitmesi birkaç yılımı alırdı. Çünkü etaminde hiç boş delik yok. Yakın görüntüler için fotoğrafların üzerine tıklayabilirsiniz. Bu küçük etamin örneğinide burada almış ve yapmıştım. Şimdi kitaplığımı süslüyor.

Balık Dolması

Resim
Daha önce balık dolması hiç yemedim. Özellikle hamsi ile yapılan meşhur olanınıda tatmadım. İnternetde bulduğum tariflerden esinlenerek yaptım bu yemeği. Pek dolma gibi olmadı. Balıklarım ufak oldukları için sarmak mümkün olmadıi bende üstüste koyarak yerleştirdim pilavı.. Lezzeti güzel oldu. Ben Ege'de yiyeceği için baharat olarak sadece taze nane ve çok az karabiber kullandım. Siz arzunuza göre eklemeler yapabilirsiniz tabii. Malzemeler; - 1/2 kilo fileto balık eti (ben dil balığı kullandım) - 2 çay bardağı pirinç - 1 orta boy soğan - 1 diş sarımsak - 1-2 yemek kaşığı çam fıstığı - 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı - 2-3 yemek kaşığı limon suyu - tuz, karabiber, 2-3 yaprak nane yada kuru nane Yapılışı; - Doğranmış soğan ve sarımsakları fıstıklarla birlikte 2 kaşık zeytinyağında kavurun. - Yıkanmış pirinçleri ekleyin. 1 çay bardağı kadar su ekleyip kısık ateşde pirinçler yumuşayana kadar pişirin. - Balıkların her iki tarafınıda tuzlayın ve limon suyuna bulayın. Eğer ba

İrmik Helvası

Resim
İrmik helvasını ilk kez yapıyorum. Sevgili Hatice'nin tarifini okuduktan sonra kolları sıvadım dün. Hazır birde kandilken, Türkiye'de annemin her kandil yaptığı gibi bende evimde helva yaptım, mis kokusu yayıldı.. Evdeki son kalan bir bardak irmikden yaptım ama akşam gelen misafirlerimede nasip oldu.. Sevgili Şule ve Hatice'nin tarifi burada . Ancak ben bazı değişiklikler yaptım. Fıstık miktarını 3-4 kaşık kullandım, zeytinyağı yerine 1 kaşık tereyağı kullandım.. Tadına bakan herkes bayıldı. Yeniden sipariş aldım. En kısa sürede yeniden yapmayı düşünüyorum..

Ekmek Pizzası

Resim
Bundan böyle sitede yeni bir bölüm açıyorum. Sizin Tarifleriniz.. Sizin tariflerinizden faydalanıp benim yaptıklarım yada sizin yapıp bana resim ve tarifini gönderdiğiniz yemekler bu bölümde yer alacak.. Bu tarif site okuyucularından Sevgili Gönüla'ya ait. Ben 'ekmek pizzası' dedim ismine.. Tarifi Gönüla'nın yazdığı şekilde aşağıya yazıyorum.. 1 yumurtaya peyaz peynir, biraz rendelenmiş kaşar, bir kaç damla zeytinyağı, tuz karabiber ekleyip iyice eziyorum sonra bu karışıma, minik küpler halinde dğranmış domates, yeşil biber, kıyılmış maydonoz ekleyip iyice karıştırıyorum . ekmek dilimlerinin üzerine sürüp fırına veriyorum. ekmeklerin altı kızarana kadar 250 derecede pişiriyorum. sonra fırının ızgarasını açıp üzerlerini kızartıyorum.. Tarif çok güzel oldu.. Ege bayıla bayıla yedi. Teşekkürler Gönüla....

Kandiliniz Mübarek Olsun

Güneşin güzel yüzü yüreğinize dokunsun; Kabuslar sizden uzakta,melekler başucunuzda dursun.. Güneş öyle bir geceye doğsun ki; dualarınız kabul, kandiliniz mübarek olsun

Etli Biber Dolması

Resim
Biber dolmasını sevmeyen yoktur herhalde. Ben çocukken belkide her çocuk gibi içini yer biberini bırakırdım. Annemin onca ısrarıra rağmen bir kere yediğimi hatırlamıyorum. Buradaki biberler kocaman, çeşit çeşit renklerde. Sarı, turuncu, siyah.. Lezzet olarak çok fena değiller. Bol etli ve kalın kabuklularç O yüzden yerken kabuklarını ayırmak gerekiyor. Türkiyedekiler gibi ufak dolmalık biberlerden burada hiç gürmedim. Daha uzun çarliston gibi olanları var. Onlardanda zeytinyağlısını yapıyorum.. Malzemeler ; 2 kişilik (biberler iri olduğu için, küçük biberlerle 4-6 adet) - 2 adet dolmalık biber - 100 gr kadar kıyma - 1 küçük soğan - 1/2 yemek kaşığı biber, 1/2 yemek kaşığı domates salçası - 3-4 dal maydonoz - 1 çay bardağı pirinç - tuz, karabiber - sıvıyağ Yapılışı; - Biberleri yıkayın ve yanlamasına ikiye kesin. Çekirdeklerini ayıklayın. - Kıyma, yıkanmış pirinç, salça, kıyılmış maydanoz ve ince doğranmış soğanı karıştırın. Yeterince sıvıyağı, tuzunu ve biberini ekleyin ve karıştırın.

Yumurtalı Sütlü Ekmek

Resim
Fransızların meşhur kahvaltılıkları....French Toast. Ege yumurtayı kırılmış yada haşlanmış olarak sevmediği için yumurtalı ekmeği çok sık yapıyorum ona. Ona ayırdığım dilime bol yumurta karıştırıp böylece olabildiğince yumurta yedirmiş oluyorum. Sizin başka yumurtalı tarifleriniz yada önerileriniz varmı? özellikle çocuklar için?? 1 yumurta ve 1 çay bardağı kadar sütü çırpıp, tost ekmeklerini içine atıyorum. Ekmeği karışıma iyice bulayıp az yağlanmış teflon tavada ve kısık ateşte iki tarafıda hafif kızartıyorum. Ben alt tarafını pişirdikten sonra üstde kalan kısma kaşar dilimleri koyuyorum. Tavanın ısısı ile eriyince alıyorum ateşten. Ege şimdilik severek yiyor.. Bakalım ne zaman kadar:)) Benim gibi çareler bulmak zorunda kalan annelere kolay gelsin diyorum:)))))

Buharda Sebze

Resim
Kış bitmeden sebzelerini hala tüketmeye bakıyorum. Aslında, artık her mevsim her sebzeyi görmek mümkün. Yıkanmış, temizlenmiş, poşetlenmiş olarak marketlerde hazır bulunuyorlar. Ben herzaman sebze ve meyvanın tazesini tüketmekten yanayım. Ama mevsim değiştiğindenmidir, marketde çok taze bulamadım, bende hazır poşet aldım. Bu tür konserve ve dondurulmuş sebzeleride zamanında toplayıp, donduruyorlar yada konserve yapıyorlar. Mesela ben kış aylarında doğranmış hazır domates konservesi kullanıyorum. Serada yetişenlerin ne rengi nede tadı yaz aylarındakiler gibi olmadığından konservesi daha ideal. Bu aldığımın içinde çeşit çeşit sebze var. Havuç, kuru soğan, kırmızı biber,mantar, yeşil fasulye, araka( yassı ince bezelye), birde su kestanesi diye bir sebze var. Bu sonuncusunu ilk kez denedim. Güneydoğu Asya kökenli bir sebze. Küçük göletlerde yetişen bir su bitkisinin kökü . Çin mutfağında oldukça fazla kullanılan bir sebzeymiş.. Sizlerin bu sebzeyle yaptığınız tarifleriniz varsa öğrenmek

Çikolatalı Süper Bisküvi

Resim
Bu tarifi de' Le Guide Cuisine' dergisinden buldum ve görüntüsü beni cezbetti. Tadıda görüntüsü gibi güzel.. Ben aşağıdaki ölçüyü yarı yarıya yaptım ve 28 tane bisküvim oldu. Ben size dergide verilen ölçüleri veriyorum.. Malzemeler; (ölçüler kup olarak verilmiş, benim büyük su bardağım tam 1 kup ölçüsünde) - 1,5 kup şeker - 4 yumurta - 2 tatlı kaşığı vanilya esansı - 250 gr tereyağ - 115 gr yarı şekerli çikolata - 3,5 kup un - 2 tatlı kaşığı kabartma tozu - 1/2 tatlı kaşığı tuz - 2/3 kup damla çikolata - 1/2 cup ceviz/ fındık/ badem kırığı (ben ceviz kullandım) Yapılışı; - Fırınınızı 180 C ye ayarlayın. - Şeker, yumurta ve vanilyayı derin bir kasede iyice çırpın. - Tereyağı ve çikolatayı 20 saniye mikrodalgada eritin. Çıkarın karıştırıp yeniden koyun. Bu şekilde çikolata tamamen eriyene kadar devam edin. Karışım kaynamadan kısa aralıklarla kontrol ederek eritin. - Çikolatalı karışımı yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın. - Karıştırmaya devam ede

Havuçlu Domatesli Şehriye Çorbası

Resim
Hastalık için birebir.. Çorba mevsimi geçti ben aynı haftada 2 defa çorba yayınlıyorum.. Eee insan hasta olunca yemek alışkanlıklarıda değişiyor. Bizim evde çorba ana yemek öncesi çok seyrek içilir. Hani önce güzel bir çorba, ardından bol sulu bir yemek, daha sonrada pilav, makarna türünden öğünler yaşanmaz biizm evde. En fazla iki çeşit.. Salata ve yanında ev yapımı yoğurt. Hal böyle olunca çorbaya pek sıra gelmiyor. Hatalık bahanesi ile yaptım bu çorbayı.. Malzemeler; - 1 çay bardağı şehriye - 1 adet domates - 1 adet havuç - 2 su bardağı kadar tavuk suyu - 2 dal maydanoz - kuru nane, tuz, karabiber Yapılışı; - Kaynayan tavuk suyuna şehriyeleri ve rendelenmiş havuçları atın. 10 dk kadar kaynatın. Tuzunu ve biberini ekleyin. - Domates rendesini ekleyin. 8-10 dk kadar sonra altını kapatın.. - Kıyılmış maydanoz ve bol nane ile sıcak sıcak servis yapın...... Afiyet Olsun..

Bir Québec Klasiği - Poutine

Resim
Klasik bir Québec yemeği.. Bir internet sitesinde poutine(putin) den Québeclilerin dünya mutfağına hediyesi diye bahsediyor. Putin ana yemek olarak yenebileceği gibi, hamburger, sosisli sandöviç yanındada yenebilir.Kızarmış patates, üzerine peynir parçaları ve kahverengi sos. En başta bu yemeği burada yayınlamak konusunda tereddütlüydüm. Çünkü yemek için gerekli olan sosu heryerde bulma imkanı olmayabilir.Ancak patates püresinin yanında satılan soslar, bu yemek için kullanılan sosların bir çeşidi. Yani barbekü yada kahverengi sos kullanılabilir bu yemek için. Burada putin için özel peynirler bulunuyor. Aynı tuzsuz keçi peyniri tadında bu peynirler. Sosda putin sosu olarak satılıyor. Ama lezzet olarak barbekü ve kahverengi sos lezzetine çok yakın. Ben evde kaşar peyniri ile yapıyorum. İri rendeleyerek yada küçük küçük doğrayarak ekliyorum patateslerin üzerine.. Kızarmış patatesleri derin bira kaba koyuyorum, arasına bol kaşar serpiyorum. En üste yine kaşar peyniri ve sıcak sıcak

Fransız Soğan Çorbası

Resim
Bu çorbayı geçen hafta yapmış ve fotoğrafını yayınlamıştım ama tarifi eklemeye fırsat bulamamıştım hastalıktan..Şimdi yazabilirim.. Ünlü Fransız Soğan Çorbası. Adını ilk kez burada duymuş 'amannn soğanında çorbasımı olurmuş' demiştim. Olur hemde harika olur... Kesinlikle harika.. Malzemeler; 2 kişilik - 2 adet orta boy inci ince kıyılmış kuru soğan - 2-3 yemek kaşığı tereyağ - 750 ml. et yada tavuk suyu (ben etsuyu kullandım) - 1 yemek kaşığı un - 100 ml beyaz şarap (ben eklemedim) Üzeri için; - Kızarmış Fransız baget ekmek (ben evde kendi makinamda yaptığım ekmeği kullandım) ve gruyer peyniri (ben kaşar ve parmesan kullandım) Yapılışı; - Tereyağını eritin. Soğanları ekleyin. Kısık ateşte arada karıştırarak soğanları pişirin. Soğanları karamelize olana ve açık kahverengi renk alana kadar çevirin. Ben yaklaşık 15 dk kadar pişirdim. - Unu ekleyin. 1-2 dk kadar karıştırın. - Şarabı ekleyin. 5 dk kadar kaynatın. - Ben şarap koymadığım için direk etsuyunu ekledi

Teşekkür

Resim
Hastalığımız boyunca mesaj bırakan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum ve bu çiçeği gönderiyorum...Ege'de çok öpüyor ablalarını.. Sevgiler..

Mazeret

Son 3-4 gündür Ege ve ben çok hastayız. O yüzden siteye ekleme yapamıyorum. Sadece gelen birkaç mesaja cevap vermeye çalışıyorum.

Ispanaklı ve Sosisli Lazanya

Resim
Bu kez lazanyayı ıspanaklı ve sosisli denedim. En üstede domates sosu döktüm. Bence kıymalıya göre daha hafif oldu. Malzemeler; 2 kişilik - 8 adet lazanya - 500 gr ıspanak - 1 yumurta - 2 adet sosis - 1 su bardağı beyaz peynir - 1 su bardağı kaşar peynir - tuz, karabiber - 4-5 yemek kaşığı domates sosu( hazır konserve domatesi püre yaptım) Yapılışı; - Lazanyaları haşlayın ve süzün. - Yıkanmış ve temizlenmiş ıspanakları kaynar suda 3-4 dk haşlayın. Suyunu iyice sıkarak süzün. - Sosisleri haşlayın ve ufak ufak kesin. - Beyaz peynir ve yumurtayı karıştırın. Ispanakları ve sosisleri ekleyin. Tuzunu ve biberini arzunuza göre ayarlayın. - Fırın kabınıza 2 kaşık kadar domates sosunu yayın. Bir sıra lazanyaları dizin ve ıspanaklı karışımdan koyun. Kaşar rendesi serpin. Yeniden lazanyaları dizin ve aynı işleme lazanyalar bitene kadar devam edin. - En üste domates sosu koyup, kaşar serpin ve üstünü alimunyum folyo ile kapatın. - 200 C de yarım saat kadar pişirin ve en son folyoyu açarak, üstü kı

Yulaflı ve Hindistan Cevizli Kurabiye

Resim
Bu tarifi 'Le Guide Cuisine' dergisinin eski sayılarından birinde buldum. Tarif burada satılan Natrel krema markasına ait. Yulaf ezmesi ile yapılıyor ve fırında pişmesine gerek yok. Yulaf çok sağlıklı bir tahıl. Ben kahvaltılarda arada yulaflı müsli tüketmeye çalışıyorum. Hatta geçen gün balık köftesine karıştırmıştım tadı çokda hoş olmuştu. İnternetden aldığım alttaki yazı yulafın faydalarından bahsediyor.. 'Çinliler yulafın zindelik verici özelliklerini binlerce yıl önce keşfetmişler. Antik Romalılar onu enerji depolamak için sofralarından eksik etmemişler. Savaşçı Vikingler efsanevi fiziki güçlerini yulaf ezmesi ile hazırlanan 'porridge' adlı kahvaltılık yiyeceğe borçlu olduklarını sık sık dile getirmişler. 'Bitkisel protein' de denilen yulafta bol miktarda protein, lipid, lif, mineral tuzlar, vitaminler ve B grubu vitaminleri bulunuyor.' Malzemeler; 42 adet kurabiye (ben malzemeleri yarı yarıya kullandım) - 3 su bardağı yulaf ezmesi - 1 su b

Et Haşlama

Resim
Et yemekleri bizim evin vazgeçilmezleridir. Eşim tam bir et tutkunu. Özellikle mangalda pişen kebablar ve haşlama.. Bol limonlu ve karabiberli haşlama oldumu başka yemek asla istemez. Ben etleri 1 saat kadar kısık ateşde haşladıktan sonra bir bütün soğan ekliyorum. Aslında arnavut soğanı bu yemeğe daha çok yakışır ama ben haşlamada soğan yemediğim için bütün atıp sonra çıkartıyorum. Havuç ve patatesli bir haşlama yemeği Ege'm içinde çok sağlıklı..

Çilekli Muhallebi

Resim
Çilek mevsimi geçmeden bol bol tüketmeye çalışıyorum. Dün aldıklarım çok ermiş oldukları için pudingde kullandım. Ege için çok ideal bir tatlı oldu. Tarifi ve yapımıda çok basit.. 200 gr kadar çileği blender da karıştırıp 750 gr süte ekledim ve 4 kaşık kadar pirinç unu+un karışımı ile katılaşana kadar pişirdim. 1 su bardağı kadar şeker ekledim.. Çok hafif ve pratik bir tatlı oldu.. Not: Site okuyucularindan Koyubeyazin hatirlattigi bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Bir miktar cilegi 2-3 kasir pudra sekeri ile blender dan gecirip sos olarak muhallebinin uzerine dokebilirsiniz. Bu sekilde cok daha lezzetli oluyor.. Taze nane ile susleyip servis yapabilirsiniz.. Yeniden tesekkurler koyubeyaz..

Çikolatalı Kahveli Muffin

Resim
Dün akşam yapacak birşey bulamadım, Ege'de mutlu mutlu oynuyordu bende bu sayede mutfağa girdim be muffin ları yaptım. Kahveyi bir kekde ilk defa denedim ve keke kattığı kokuyu çok sevdim. Geçen gün dahil olduğum yemek tarifleri grubundaki muffinlardan esinlenerek üzerlerine parça çikolata serptim. Malzemeler; 12 adet orta boy muffin - 3 yumurta - 1,5 su bardağı yoğurt - 1 çay bardağı sıvı yağ - 1, 1/4 su bardağı şeker - 4 yemek kaşığı kakao - 1 yemek kaşığı instant kahve - 1 paket kabartma tozu - aldığı kadar un - Üzerlerine serpmek için parça çikolata yada kırık çikolata parçaları Yapılışı; - Yumurta ve şekerleri mikserle birkaç dakika kadar çırpın. Yağ ve yoğurdu ekleyip karıştırın. - Unu, kabartma tozunu ve kakaoyu karıştırıp yumurtalı karışıma eleyin. (Ben en başta 1 bardak kadar un koydum ve bu miktar yetti.). - Muffin kalıplarına muffin kağıt kalıblarını yerleştirin. Kalıpları yağlamadan, yarısına kadar kek hamurundan koyun. - Üzerlerine parça çikolata serpip, 180 C de pişir

Kabaklı ve Mantarlı Pay

Resim
Geçen gün aldığım milföy hamurunun kalan yarısıyla yaptığım pay... Tarifi yemek dergimden buldum. Asıl tarifte patlıcan ve domates vardı ama ben eklemedim. Ben yine kabak ve mantar kullandım. Kabak lokmasından sonra kesinlikle kabağın mantarla harika bir ikili olduğuna inanıyorum. Üzerine dökülen hardallı sos çok güzel oldu. Hardalın lezzeti bu kadar değiştirebileciğni bilmezdim hiç.. Malzemeler; - Milföy hamuru - 200 gr mantar - 2 kabak - 1 soğan - 1 diş sarımsak - 2 yumurta - 1 su bardağı bardak süt - 1 yemek kaşığı dijon hardalı yada normal hardal - tuz, karabiber Yapılışı; - Sarımsak ve soğanı ufak ufak doğrayın ve sıvıyağda kavurun. Doğranmış mantarları ekleyin. Karıştırarak 4-5 dk kadar çevirin. Doğranmış kabakları ekleyin. Tuzunu ve biberini ayarlayın. Birkaç dakika kadar daha çevirin ve altını kapatın. - Milföy hamurunu merdane ile tart kabınıza taşacak büyüklükte açın. Kabınıza yayın ve dışa taşan kısımları bıçakla kesin. Ben bunları en sonunda kıvırarak tart kabının kenarları

Milföy Böreği

Resim
Milföy hamurunu Türkiye'de çok fazla kullanırdık. Burada hiç almamıştım. Geçen gün marketden aldığım milföy paketinden bizim bildiğimiz gibi yaprak yaprak hamur yerine bütün kalın bir hamur çıktı. Ben ilk kez aldığım için bilmiyordum. Aklımda orada yaptıklarım gibi peynirli talaş böreği yapmak vardı. Burada pay ve tart yapmak için kullanılıyor daha çok, o yüzden hamur halinde satılıyor. Bende açarak böreklerimi yapabildim.. Biraz ufak kestiğim için 'börekçik' oldular.. Beyaz peynir rendesini karelerin içine koyarak kapattım ve üzerlerine yumurta sarısı sürdüm. Bir kısmınıda boş pişirip, piştikden sonra aralarından kestim ve kaşar dilimiyle pastırma koyarak yaptım. 5 dk daha fırında beklettim. Sonuçda çok güzel böreklerim oldu.

Kabak Lokması

Resim
Kabak dolmasını sürekli kıymalı yapardım. Ama bu kez değişiklik yapıp mantarlı ve peynirli denedim. Sonuç muhteşem. Sebze kombinasyonlarını et sebze karışımlarına göre daha çok sever oldum. Ben bu kez bizim normal bildiğimiz kabağı değil yeşil kabuklu kabağı denedim. Burada bu sebzeyi, birçok sebzede olduğu gibi kabukla tüketiyorlar. Bu tarifide yeni aldığım yemek dergisinden yaptım. Derginin ismi 'La Cuisine des Saisons de Clodine'. Çok güzel ve pratik tarifler var. Bu tarifin ismi 'Bouchées de Courgettes', yani kabak lokmaları.. Asıl tarifde kuru domates gerekiyordu ama ben olmadığı için kullanmadım, birde mantarlara çok az başamel sos ekledim. Bu şekilde çok lezzetli hafif bir yemek oldu. Et yemeklerinin yanında güzel bir garnitür olabilir.. Malzemeler; - 2 adet kabak - 1 diş sarımsak - 1 küçük kuru soğan - 150 gr kadar mantar - 1/2 su bardağı süt - 1 tatlı kaşığı un - 1/2 çay bardağı kaşar rendesi - üzerine serpmek için parmesan peyniri (opsiyonel) ve kuru nane (bun

Kremalı Pestolu Dil balığı

Resim
Ne zamandır dil balığı için güzel bir tarif arıyordum. Bu yemek için yemek ve biz grubundan sevgili Zeynep Töre' nin verdiği tarifden ve geçen gün aldığım yemek dergisindeki pestolu dil balığı tarifinden yararlandım. Ortaya müthiş bir yemek çıktı ve masaya geldikten 1o dk sonra bitti.. Ben yemeğin sonunda, tavada kalan suyuna ( hiç adetim olmadığı halde) ekmek batırıyordum, hımmm hımm diye diye.. Eğer sizde benim gibi balıkseverlerdenseniz bu tarifi kesinlikle not edin derim. Ben dil balığı ile yaptım ama somon, levrek gibi balık filetosuylada pişirilebilir. Malzemeler; - 6 dilim dil balığı filetosu - 1 iri boy sarımsak - 1,5 yemek kaşığı pesto ( Hazır bulamayanlar için tarifini aşağıda vereceğim) - 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı - 1 limon suyu - 1/2 kuru soğan - 3-4 yemek kaşığı kadar krema - tuz, karabiber Yapılışı; - 4 yemek kaşığı kadar zeytinyağı, pesto ve limon suyunu derin bir kasede karıştırın. Balıkları bu karışıma iyice bulayın ve buzdolabında 1-2 saat bekletin. - Süre sonun

Fırında Sebzeli Köfte

Resim
Fırında yapılan yemeklerin daha sağlıklı olduğunu duymuştum. Sebzeleri kavurma işlemi olmadığı içindir büyük olasılıkla.. Benim içinde kolay bir yöntem oluyor. Herşeyi hazırlıyorsun ve fırına atıyorsun... Sonuçda harika ve hafif bir yemek oluyor. Malzemeler; Köfteler için; - 250 gr kıyma - ekmek içi - 1 soğan - 4-5 dal maydanoz - karabiber, tuz, kimyon Sebze ve sos malzemesi; - 2 orta boy patates - domates sosu (yada 2-3 adet domatesin rendesi) - 1 kase kadar hazır dondurulmuş sebze (yada bezelye, havuç ve mısır karışım yada arzunuza göre hazırlayacağınız sebzeler, minik doğranmış) - 1 diş sarımsak - 1 küçük soğan Yapılışı; - Köfte malzemelerini karıştırın, dolapda yarım saat kadar bekletip köfte şekli verin. ( Ben köfteleri önceden hazırlayıp belli sayıda poşet içinde dondurucuya atıyorum ve her zaman elimin altında hazır köfteler oluyor. O yüzden verdiğim ölçüler biraz göz kararı.) - Sos için domatesin kabuklarını soyun, sarımsak ve soğanla birlikde blender da öğütün. ( Sosda çok f

İstanbul

Resim
Sisde İstanbul.. Bu fotoğrafı yazıkki ben çekmedim. Arkadaşım bugün e-posta ile göndermiş. Çok beğendim.. İstanbul'u ve ailemi çok özledim. Çabuk gel 2 ay...

Annemin Limon Tatlısı

Resim
Bu tatlı annemin klasik tatlısıdır. Eskiden bizim evde çok sık yapılırdı. . Bende arada yapıyorum. Çok hafif bir tatlı ve yapımı çok kolay. Acil durumlar için ideal yani.. Malzemeler; - 3 yumurta - 1 limonun suyu - 1 tatlı kaşığı karbonat - 6 çay bardağı şeker - 5 çay bardağı su - un Yapılışı; - Öncelikle şerbeti hazırlayın. Şekre ve suyu kaynatın. Soğumaya bırakın. - Yumutya ve limon suyunu iyice çırpın. Bir miktar un ekle. 2-3 yemek kaşığı suda karbonatı erit ve unlu karışıma ekleyin. Unu azar azar ekelyin. Hamur kek hamurundan biraz daha cıvık (krep hamurundan biraz daha katı gibi) olacak. - Derin kızartma kabında kızgın yağa bir kaşık dolusu karışımdan dökün. Kızgın yağa girince hemen yuvarlak şekil alıp kızarmaya başlayacaktır. - İki tarafı pembeleştikden sonra soğukl şerbete atın. - Şerbetde çevirip servis tabağına alın, üzerine hindistan cevizi serperek servis yapın.. Afiyet Olsun...