Kayıtlar

Mart, 2005 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Tahinli Çörek

Resim
Tahinli çöreği çocukken annem yapardı. Ama asıl haşhaş ezmesi ile,son kalan bir iki top hamurada tahinle yapardı. Benim asıl favorim haşhaşlı olandı. Kardeşim ve ben arasına şeker serperek yapmasını isterdik annemden. Tahinli ikinci sırada gelirdi yani. Burada haşhaş ezmesini bulmak mümkün değil. Yapılabilir belki ama benim onu yapacak hiç vaktim yok ne yazık ki. O yüzden tahinli çörekler yapıp onunla idare ediyorum.. Malzemeler; - 2 su bardağı ılık süt - 1 paket toz maya - 1/2 çay bardağı sıvı yağ - 2-3 tatlı kaşığı şeker - aldığı kadar un İç Malzemesi - 1 su bardağı tahin - 1 su bardağı toz şeker(şeker miktarı damak tadınıza kalmış) - sıvı yağ Yapılışı; - Mayayı bir bardak ılık süte ekleyin, şekeride katıp kabarana kadar bekleyin. - Derin bir karıştırma kabında mayalı sütü, kalan sütü ve yağı karıştırın. Unu ekleyerek cıvık, ele yapışık bir hamur olana kadar yoğurun. - Hamurun üstünü örterek ılık bir yerde mayalandırın. - İçi için şeker ve tahini karıştırın. Tahini inceltmek için bir

Antep Yemekleri

Resim
Dün komşum Fatma ablaya gideceğimi yazmıştım. Bize sağolsun yine harika bir masa hazırladı. Bende bir kısmını görüntüledim. Ayrıca çayın yanına benim tarifim olan tahinli çörek yaptık. Hepsi çok lezzetliydi. Dolmanın ve pilavın tarifini dün yoğunlukdan alamadım. Bugün alıp buraya eklemeye çalışacağım..

Baharın Getirdikleri..

Resim
Baharın en sevdiğim yanlarından biri de sebze ve meyvaları.. Toprakla birlikte sebze ve meyvalar da coşuyor, bollaşıyor. Çocukluğumda annemle pazara gittiğimizde sebzecilerden geçerken o renk cümbüşünü hatırlıyorum. Taze taze kokularıda cabası tabii. Burada bazı arkadaşlarım, daha önce ismini duyduğum ama ne kendisini gördüğüm ne de tattığım sebzelerin lezzetlerinden bahsederler arada..Efelek-labada ( bulmacalardan bilirim) madımak, ısırganotu, kabak çiçeği..... Bu tür otlar eskiden İstanbul pazarlarında yoktu. Klasik bildiğimiz sebze meyvalar bulunurdu hep. Tijen İnaltong bir yazısında bu otların artık semt pazarlarında bulunduğunu yazmış. Ne kadar sevindim. İstanbul'a geldiğimde yapacağım şeylerden biri de pazara gidip bunlardan alıp pişirmek olacak. Çocukken yazları Uşak'a giderdik. Bir keresinde teyzem bahçeden topladığı soğanlarla, pirinçli zeytinyağlı bir yemek yapmıştı. Soğanın kalın, çicekli çıkan kısmından yapılıyor bu yemek. O, ne lezzetti. Bildiğimiz soğan ama tadı h

Güvercinler..

Resim
Bugün çektiğim ikinci güvercin fotoğrafı.. Bir diğeride burada

Domatesli Peynirli Tortilla

Resim
Tortillayı arada bir alıyorum. İçine kıymalı, domatesli iç ve kaşar peyniri ile çok güzel oluyor.Ama ben bu kez domatesli ve peynirli denedim. Çok hafif bir tad oldu. Tortilla yerine tandır ekmeğiyle çok daha güzel olacağına eminim.. Tortillaları 4-5 dk kadar sıcak fırında biraz ısıttım.Domates, kuru soğan, nane, maydonoz, salatalık ve beyaz peyniri küçük küçük doğrayıp zeyinyağı ve tuzla karıştırdım. Rulo yapıp yanında ayranla servis yaptım. Yanında brokoli ve yoğurtlu sarımsaklı sosla harika ve hafif bir öglen yemeği oldu.

Ali Nazik Kebabı

Resim
Ali Nazik Kebabını geçen seneye kadar yememiştim. Sanırım eskiden mutfağa bu kadar meraklı değildimde ondan. Antep'li komşum Fatma Hanım'da yedim ilk defa bu yemeği. Kendisi mutfak konusunda müthiş. Bugünde akşam çayına ona gideceğim. Daha önce bende yediği tahinli çöreği çok sevmişti ve onu yapacağız birlikte. Fotoğraf makinamıda tabii ki götüreceğim. Malzemeler; - 2-3 adet orta boy patlıcan - 2-3 adet biber ( ben kullanmadım) - 1/2 kilo dana kavurmalık et ( aslında kıyma kullanılır ama ben bu kez et kullandım) - Sarımsaklı yoğurt (ben yoğurdu sarımsaklamadan önce bir süre süzüyorum) - karabiber, tuz Yapılışı; - Patlıcanları ve biberleri közleyin. Kabuklarını temizleyip ince ince kıyın. - Etleri sıvıyağda kavurun. Tuzunu ve biberini ayarlayın. - Tabağa patlıcanları koyun, üzerine eti ve yanındada közlenmiş biberleri koyarak servis yapın. (ben yoğurt ve patlıcanı önceden karıştırıyorum, etleri üzerine koyuyorum) Afiyet Olsun..

Tuzlu Kuru Pasta

Resim
Bu tarifi Kanada'ya gelmeden önce bir arkadaşım vermişti. Ama denemek hiç nasip olmamıştı. Kısmet bugüneymiş. Bu akşam bir arkadaşımın doğumgünü var ve ben bunları götüreceğim. Tadı çok güzel oldu. Ben asıl tarifde biraz değişiklikler yaptım. Katı yağ miktarını azalttım mesela. Çayın yanına atıştırmak için idealler.. Malzemeler; - 250 gr margarin yada tereyağ (ben 150 gr kadar kullandım, yarım çay bardağı sıvı yağ ekledim) - 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir - 2 yumurta ( akı içine, sarıları üstüne sürmek için) - 3 yemek kaşığı sirke - 1 paket kabartma tozu - 1 çay kaşığı mahlep (asıl tarifde yok ben ekledim) - tuz - üstü için susam ve çörekotu Yapılışı; - Yumurta akları, margarin ve sirkeyi karıştırın. Unu azar azar ekleyin. Kabartma tozu ve mahlebi ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın. - Hamuru merdane ile yarım santim kalınlığında açın. (Ben çay bardağı ile şekil verdim.Bir kısmının arasına yarım zeytini koyarak bohca gibi kapattım.) - Yumurta sarısı sürün, susam

Çilekli, Vanilyalı Pudingli Tart

Resim
Bu tatlı tarifini buradaki bir marketin verdiği takvimden yaptım. Orjinal ismi 'Tarte Aux Petit Fruits'. Yani Küçük meyveler tartı. Ancak ben sadece çilek kullandım. Asıl tarifde çilek, frambuaz ve blueberry vardı. Ben tartın hamuru için hazır bisküvi tartlardan kullandım. Size tarın yapılış tarifinide vereceğim. Burada hazır satıldığından ve asıl tarifde o istendiği için ve ben biraz tembel olduğum için (asıl sebeb) :)) hazır büskivi tartı kullandım.. Çok hafif bir tatlı oldu.. Malzemeler; Tart Hamuru için - 1.5-2 paket burçak bisküvi (kelepçeli kalıbınızın boyuna göre) - 3 yemek kaşığı tereyağ, erimiş - 3 yemek kaşığı tozşeker Puding için - 500 ml. süt - 2 yumurta sarısı (ben 1 yumurta sarısı kullandım) - 1/4 su bardağı nişasta - 1/4 su bardağı tozşeker - vanilya İçi ve Üstü için - çilek - 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi - 1 tatlı kaşığı pudra şekeri Yapılışı; - Öncelikle bisküvileri elinizle ufalayın. Tereyağı ve şekeri katıp iyice karıştırın. Kelepçeli kalıbınıza bastırar

Kanat Mangal & Ezme Salata

Resim
Bugün eşimle birlikte girdik mutfağa.. Mangalı çok sevdiği için balkonumuzdan kışın bile dumanlar çıkabilir. Bugünde tavuk kanadı yaptı. Yanında yeşil çarliston biber, sumaklı ve kırmızı biberli ezme salata ve tatlı olarak (bunu ben yaptım:)) ) çilekli, vanilyali pudingli tart.. Kanatları pişirmeden birkaç saat evvel kırmızı biber ve biraz zeytinyağı ile bekletiyoruz. Salata Adana usulü. Ama bugünkünde ne yazikki maydonoz eksik(almayı unutmuşum). O yüzden pek Adana usulü olmayabilir:)) Çok minik doğranmış domates, kuru soğan ve yeşil biber. Biraz zeytinyağı, kırmızı biber, sumak ve tuz.. Ağzınıza layık.. Tatlının tarifi daha sonra.. Güzel pazarlar...

Ciğer & Soğan Salatası

Resim
Ben ciğeri bu şekilde kızartıyorum. Arnavut çiğeri gibi oluyor ama o çok yağlı olduğundan biftek gibi kızartmak daha hafif.. Malzemeler; - 1/2 kilo dana ciğer - 1 çay bardağı kadar un - 1 orta boy soğan - 3-4 yaprak maydanoz - tuz, kırmızı biber, sumak Yapılışı; - Ciğerleri biftek gibi kesin ve zarlarını temizleyin. - Una bulayıp 1-2 yemek kaşığı yağ eklediğiniz teflon tavada her bir tarafını 3-4 dk kadar pişirin. Çok fazla kızarmasın çünkü kuru oluyor. - Soğan, maydanoz, kırmızı biber ve sumakla hazırladığınız salata ile servis yapın. Afiyet Olsun...

Fast-Food Zamanı & Sosisli Sandöviç

Resim
Arada kaçamaklar iyi oluyor. Türkiye'de yaşarken haftada en az 3-4 defa (belki daha fazla) fast food yerdim. İşim dolayısıyla dışarda yemek zorunda kaldığım zamanlar çok oluyordu. Şimdi ev hanımlığına terfi edince ve özel ilgi alanımda mutfak olunca bu kaçamağı ayda en fazla 2 -3 defa yapabiliyorum. Bu durumdan hiç şikayetçi değilim. Burada çok fazla obez insan görüyorum ve yaşları çok genç. Geçen gün Tv deki bir habere göre(buradaki Québec kanallarından biri) ebeveynlerden önce çocuklarda ölüm oranları farkedilir düzeyde artmış ve bir uzmana göre sebebi yemek alışkanlığı. Ben çok sağlıklı bir mutfak kültürüne sahip olmamızın değerini burada daha iyi anladım. O yüzdende çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Ben sandövici evde kendim hazırladım. Normal sosisli sandöviç ekmekleri çok rafine undan yapıldığı için baget ekmek kullandım. Tavuklu sosisleri salçalı ve sarımsaklı suda haşlayıp, arasına çoook ince bir tabaka mayonez sürdüm ve 2-3 dilim domates koydum. En üstünede dijon ha

Balık Köftesi

Resim
Bu köftenin tarifini daha önce vermiştim. Ama fotoğraf çok iyi olmadığı için yeniden çektim ve yaeniden yayınlıyorum . Bu tarifi yemekvebiz adlı tearif grubundan aldım. Ben bazen içine koyduğum malzemeleri değiştiriyorum. Çocuklar için çok sağlıklı bir yemek. Ege çok seviyor. İçine kattığımız değişik sebzelerle çok vitaminli oluyor.. Malzemeler; - 1 kutu ton balığı konservesi - 2 orta boy patates, haslanmış ve ezilmiş - 1 küçük boy havuç, haşlanmış ve ezilmiş - 1 fincan haslanmış mısır - 1 fincan çok ince doğranmıs mantar - 1 küçük soğan, rendelenmiş - 3-4 yaprak maydanoz, çok ince dogranmis - 1 yumurta - galeta unu ve tuz Yapılışı; - Ton baliginin yagini süzün. Kaşıkla iyice karistirarak ufalanmasini sağlayın. - Daha sonra un ve yumurta hariç yukardaki malzemeleri karistirarak köfte şekli verin. - Önce cırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulayip yagsiz tavada kizartin. - Ben Ege icin hazirladigimda, köfteleri tek tek folyoya sararak poşet icinde dondurucuya atıyorum. Gerektiginde c

Sakizli Muhallebi

Resim
Arada bir Cengiz'in yani eşimin tatlı krizleri tutar. Pekmezle tereyağını karıştırp yer böyle zamanlarda. Ben o yerken bile fena olurum. Nasıl yiyebiliyor diye:)) Dünde benden sakızlı muhallebi istedi. Şerbetli tatlılardan sonraki favorisi bu.. Bende yaptım ve bu kez karamel sosla ikram ettim. Böyle çok güzel olduğunu soöyledi eşim ama benim tercihim sadesinden yana. Üzerinede biraz tarçınla muhteşem.... Malzemeler; - 750 gr süt - 2 yemek kaşığı un - 2 yemek kaşığı nişasta - 1 adet damla sakızı - 1 su bardagindan bir parmak eksik seker Yapılışı; - Plastik ve derin bir kabın içinde süt, nişasta ve unu çırpıcı ile karıştırın ve pişireceğiniz tencere aktarın. - Orta ısıda sürekli karıştırarak pişirin. Süt iyice ısınında iyice dövdüğünüz damla sakızını ilave edin. - Şekeri ilave edin. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatın. - Derin bir kaba aktarın ve en az 10 dk çırpıcı ile karıştırın. - Boşaltacağınız kaba önceden su doldurun ve suyu boşalttıkdan sonra muhallebiyi dökün. - Soğuyun

Sebzeli Pilav

Resim
Bu pilavıda çıtır tavuğun yanına yaptım. Size uzun uzun pilavın tarifini vermeyecegim. Ben 1'e 1,5 ölçüyle pişiriyorum pilavı. Eşim kepekli pirinç sevmediği için beyaz pirinç kullanıyorum. Sıvı yağda pirinci kavurdukdan sonra suyunu ekleyiyorum. Pilavın pişmesine 5 dk kala daha önceden 10-12 dk kadar haşladığım sebze karışımını (donmuş hazır poşetlerde; bezelye, havuç, fasulye ve mısır) eklyorum. Tahta kaşıkla harmanlayıp, pişdikden sonra 5 dk kadar dinlendiriyorum.. Afiyet Olsun...

Ispanaklı Ve Mantarlı Krep

Resim
Bugün yaptığım ikinci yemek. Bunu yaparken hep sevgili arkadaşım Nazan'ı andım. Onunla Beyoğlu'nda (sanırım Alkazar sinemasının cafésinde) yemiştik bu krepden ve ikimizde o lezzete bayılmıştık. Bu yaz geldiğimde yapılacaklar ve yenilecekler listesine bir maddede bunun için eklemeliyim. Gerçi henüz böyle bir liste hazırlamış değilim ama kafamda tutamayacağım kadar çok şey var hayalimde. Zira geçen sene Ege çok ufak olduğu için birçok yere bile uğrayamamıştım. Bu sene inşallah acısını çıkaracağım:)) Ben hafif ve daha sağlıklı olması adına kepekli un kullandım ve üzerine başamel sos yerine yoğurt sürdüm ve ekmek kırığı serptim. Benim ufak oğluşum Ege çok sevdi. Krebi sade yemez asla ama bu şekilde yedi.. Malzemeler; 4 parça krep için Krep hamuru için - 1 yumurta - 1 su bardağı süt - 2 yemek kaşığı kepekli un - tuz İç malzeme - 100 gr kadar mantar - 1/2 paket ıspanak (200 gr kadar) - 1/2 su bardağı süt - 1 yemek kaşığı kepekli un - tuz, karabiber Üstü için - 2 yemek kaşığı yoğurt -

Çıtır Paneli Tavuk Göğsü

Resim
Bugün yine günümün çoğunu mutfakda geçirdim. Öyle saatlerce mantılar baklavalar falan açmadım. Yanılıpda ağzınızı sulandırmayayım:)) Ege'den ne kadar fırsat bulduysam işte o kadar yani.. Önce çıtır paneli tavuk göğsü, ardındanda ıspanaklı ve mantarlı krep yaptım. Akşama doğru eşimin tatlı krizi tuttu ve sakızlı muhallebi yaptım. Bunları sırasıyla yayınlayacağım. Öncelik, çıtırlı tavuk göğsünde.. Ben etleri yumurtaya bulamadım. Benim yaptığım bir sos var. Bilmiyorum daha önce yapan oldumu ama kesinlikle çok lezzetli oluyor ve tavuğa çok yakışıyor. Tarifi şöyle; soya sosu, acı sos ve biber salçasını karıştırıyorum. Tavukları birkaç saat bu sosda dinlendiriyorum. Harika bir aroma oluyor. Bugünde bu sosu yaptım, sadece salçayı katmadım. Malzemeler; 2 kişi için - 1 adet kemiksiz, ince dilimlenmiş tavuk göğsü - Knorr çıtır pane (Buradaki Türk marketinde buldum) - 2-3 yemek kaşığı soya sosu - 2-3 yemek kaşığı acı sos - tuz, karabiber Malzemeler; - Soya sosunu ve acı sosu karıştırın. ( Ben

Fırında Sigara Böreği

Resim
Dün zeytinli kekle beraber bu böreğide yaptım. Eşim kek gibi hamur işlerini pek sevemdiğinden onada bunu pişirdim. Ben yine filo yufka kullandım. Suyla ıslattığım için 1 saat kadar buzdolabında beklettim. Malzemeler; - 6-8 adet filo yufka - 100 gr kadar beyaz peynir rendesi - Maydonoz - 2 yemek kaşığı yağ Yapılışı; - Bir fincan kadar suya yağı ekleyin. Yufkanın yarısını suyla ıslatın. Diğer yarısını üstüne kapatın. - Peynirli harcdan koyraka kalın sigara sarın. - Tüm malzemeyi bu şekilde bititirin. Yağlanmış fırın kabında ve 200Cde üstü kızarana kadar pişirin.. Not: Filo yufkalar yağı hiç çekmediği için ben yağı cok az kullandım. Siz arzunuza göre artırabilirsiniz.. Afiyet Olsun...

Zeytinli Kek

Resim
Dün akşam yaptığım zeytinli kek. Tarifini kafama göre yaptım. İlk başta aklıma muffin kalıplarına dökmek geldi, ama yapışır falan korkusuna küçük borcama döktüm. Kahvaltılar için ideal bir lezzet oldu. Beyaz peynirle çok iyi gidiyor.. Malzemeler: - 2 yumurta - 1 çay bardağı çekirdekleri çıkartılmış siyah zeytin - 1 su bardağı kaşar yada beyaz peynir rendesi - 1/2 çay bardağı zeytinyağı - 1 tatlı kaşığı kuru kekik - 1 çay bardağı yoğurt - 1 çay bardağı kadar kepekli un (Ben yavaş yavaş ekledim. Hamur çok katı olmayacak.) - 1 paket kabartma tozu - tuz, zevkinize göre pul biber Yapılışı: - Fırınınızı 180Cye ayarlayın. - Yumurta, yağ ve yoğurdu iyice karıştırın. Zeytinleri ve peyniri ilave edin. - Kabartma tozunu, baharatları ve tuzu da una karıştırıp kek hamuruna ekleyin. (Beyaz peyniriniz tuzluysa hamura koyacagınız tuz miktarını azaltın) - Yağlanmış küçük boy borcamda üstü kızarana kadar pişirin. Afiyet Olsun...

Mis Kokulu Çilekler & Bahar

Resim
Bahçe çilekleri ne güzel kokar degil mi? Dün aldigim bu çileklerde müthis kokuyor. Buraya henüz bahar gelmedi ama bu çilekler bir haberi müjdeler gibi. Çilek çocuklugumdan beri en sevdigim meyvalardan biridir. Ege'de çok severek yedi. Ben belki yemez diyerek puding yapmayi düsündüm önce, ama akilli oglum sade yemegi tercih etti. Bir yerde okudugum makalede çilegin limondan daha fazla C vitamini içerdigi, gerçek bir vitamin deposu oldugu yaziyordu. Zamanı gelmişken bolca tüketmek gerek bu yüzden.. Çocuklarimiz ve bizler için bol vitaminli günler diliyorum.....

Tahinli Cevizli Sarma

Resim
Bu tarifide yemekvebiz grubundan aldım.. Tarif Figen Karavas Hanım'a ait. Tahinli olan herşeye bayiliyorum. Çocukken babam tahin ve pekmezi karıştırıp kahvaltılarda ekmeğe sürerek yerdi. Benden ve kardeşimden de yememizi isterdi. Ben çok hoşlanmazdım bu taddan. Çok ağır ve şekerli olduğu için sevmezdim. Annemde sabahları aç karnına pekmez içmemiz için ısrar ederdi. Bu daha çok eziyetti benim için. Simdi bazen Ege'ye yemek yemediği zaman ısrar ederken, benim bu direnişlerimi hatırlayıp çok ısrar etmemeliyim. Ama tahini çöreklerde çok seviyorum. Bu tarifde aynı kuru baklava gibi oldu. Filo yufka ile yapmama rağmen (ki çok ümitli değildim lezzeti konusunda) umduğumdan daha güzel oldu. Çıtır çıtır sanki. Eminim ki bizim Türk yufkalari ile daha güzel olacaktır. Malzemeler: - 5-6 adet yufka (Türk yufkası ile 2 adet) - 1 su bardağı tahin - 1 su bardağı şeker - 1/2 çay bardağı sıvı yağ - 1 su bardağı çekilmiş ceviz - üzerine serpmek için pudra şekeri Yapılışı: - Tahin, şeker, ceviz ve

Hurma Rüyası

Resim
Bu tarifi yemekvebiz adlı yemek tarifleri grubundan bir arkadaş yayınladi. Asıl ismi Incir Rüyasi. Ben hurmali yaptigim için bu ismi koydum:) Evde ne zamandir yenmeyi bekleyen hurmalar vardi. Böylece onlar degerlendirilmis oldu. Kurabiyeler harika oldular. Doğumgünüm için arkadaşlara ikram ettim onlar cok beğendiler. Bende kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.. Ben orjinal incirli tarifi yazacağım. Malzemeler: Hamuru için; - 200 gr. oda sicakliginda margarin - 1 yumurta - 3 yemek kaşığı süt - 4 yemek kaşığı pudra şekeri - 1 paket kabartma tozu - 3,5 kaşık sıvı yağ - 1 çay kaşığı sirke - Aldığı kadar un İç Malzeme; - 15 adet incir (ben aynı sayıda hurma kullandım) - 1 çay bardagi şeker (ben şekerli sevmediğim için 2 tatli kaşığı kullandm) - 1 çay kaşığı tarçın - 1/2 çay bardağı su Yapılışı: - İç harcı için hurmalari küçük küçük kesin. Şeker ve suyu ekleyerek tavada 5-6 dk kadar pişirin. - Harç soğurken hamuru hazırlayın. Bunun için margarin ve şekeri karıştırın. Bir miktar un ve kabartm

Patates Salatası

Resim
Bu salatayi bilmeyen yoktur. Ben her salatada oldugu gibi bunuda bol yesillikli severim. Içine havuç, domates katilanlarida denedim ama o sekilde sevmedim. Ben 4-5 adet haslanmis orta boy patates için 1 demet taze sogan, yarim demet maydonoz kullandim. Üzerine bolca naze, limon , zeytinyagi, tuz ve biraz kirmizi biber ekledim.. Alternatif bir sos tarifi; 1 yemek kaşığı hardal 1 diş dövülmüş sarımsak 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 2-3 yemek kaşığı sirke tuz Hepsini karıştırıp salatanıza ekleyin. Enfes oluyor......

EV USULÜ ISKENDER KEBAB

Resim
Buralarda iskender kebab bulmamiz imkansiz. Birkaç Türk restauranti var ama daha önce birinde denedigimiz Adana kebabini hiç begenmedigimiz için bir daha gitmedik. Iskender kebabi kim sevmez. Ben de çareler tükenmez deyip evde yapiyorum bu yemegi. Öyle ahim sahim birsey olmuyor ama yinede iyi gidiyor. Ben bunun için gerekli pideyi ilk kez kendim yaptim. Portakal Agaci formunda verilen makina pidesi tarifinden yaptim. Pidenin tarifini de verecegim .. Yogurdu da tel süzgece kagit havlu koyarak süzdürdüm, süzme yogurda yakin oldu böylece:)) Malzemeler - 1/2 kilo dana biftek ya da rostoluk et - 2 adet küçük pide, kare kare dogranmis ya da verdigim ölçülerle pisen pidenin yarisi - 2 yemek kasigi biber salçasi - 1 orta boy sogan (rendelenip suyu alinmis) - domates - biber Yapilisi: - Eti buzlukda yarim saat kadar ya da yari yariya donacak kadar tutun. Ince ince kesin. (döner etinin inceliginde). Bunlari sogan suyunda 2-3 saat kadar bekletin. Daha sonra sivi yagla yanmaz bir tavada sürekl
Resim
VITAMIN MAKARNASI Her çocuk gibi Ege'de makarnaya bayiliyor. Bende her defasinda içine degisik malzemeler ekleyerek veriyorum. Bu kez bol sebzeli verdim. Malzemeler: - 1/4 paket küçük taneli makarna - 1 yemek kasigi misir tanesi - 1 adet kereviz sapi - 1 küçük boy çekirdekleri çikartilmis kabak - 2 adet domates, yemeklik dogranmis - 3-4 dal brokoli, ufak parçalara ayrilmis - 1 küçük sogan - 1 dis sarimsak (malzemeleri zevkinize göre ayarlayabilirisiniz) Yapilisi: - Yemeklik dogranmis sebzeleri bir miktar yagla 1-2 dakika kavurun. - Üzerini geçecek kadar sicak su ekleyip altini kisarak pisirin. - Damak tadiniza göre tuz ve baharatlari ekleyerek haslamis oldugunuz makarna ile karistirip servis yapin. Afiyet Olsun.

İyi fikir..

Resim
Eşime yıllardır brokoliyi yediremezdim. Ne yemekde, ne haşlayarak asla sevmedi. Bir keresinde kendim için hazırladığım böyle bir tabakdan benim zorumla tadınca sosla beraber bayıldı. Sos dediğim yoğurt, sarımsak, nane ve biraz tuz. Kilo korkunuz yoksa mayonezle yoğurdu yarı yarı kullanabilirsiniz.. Ben tam bir yeşillik delisi olduğum için brokoliyi çiğ yada pişmiş her şekilde yiyebilirim. Yanında görünen sebzede kuşkonmaz. Bu sebzeyide 10-12 dk kadar buharda yada haşlarayak pişirip aynı dip ile ikram edebilirsiniz. Ayrıca kibrit çöpü gibi doğrayıp makarna sosunda, salatalarda, sebze yemeklerinde kullanılabilir. Bu fotoğrafı yeni makinayla çektim..

Yeni Digital Makinam..

Resim
Esimin bana dogumgünüm için hediye ettigi yeni fotograf makinam. Günlerdir bunun için internetden arastirma yapiyordu. Meger bu kadar hareretli arastirmanin sebebi dogumgünüme yetistirmekmis... Modeli Fujifilm FinePix S5100
Resim
HAFIF HAVUÇLU KEK Bu kekin tarifini yabanci bir yemek sitesinden buldum ve geçen gün gelen misafirlerim için denedim. Tam anlamiyla bayildilar. Gerçekden harika bir tadi var ve çok hafif. Hiç yag girmiyor keke ve un çok az kullaniliyor. Ben bir dahaki sefere kepek unuyla deneyecegim. Sizlerede kesinlikle tavsiye ederim. Malzemeler: - 3 yumurta (aklari ve sarilari ayrilmis) - 1 büyük su bardagi dolusu rendelenmis havuç - 3/4 su bardagi seker - 1,5 limon kabugu rendesi - 2 yemek kasigi limon suyu - 1 su bardagi badem kirigi (bende olmadigindan ceviz ekledim) - 1/4 su bardagi un (ben 1/2 kadar kullandim) - 1 çay kasigi kabartma tozu - bir tutam tuz (yukardaki bardak büyük su bardagi asil tarifde cup ölçüsü verilmisti. Ben bardagimla ölçtüm ve ayni geldiler.) Üstü için: Krem peynir ve pudra sekeri Yapilisi: - Firininizi 180Cye ayarlayin. - Yumurta sarilarina seker ekleyerek iyie karistirin. Limon rendesi, suyu, havuç, badem, un ve kabartma tozunu ekleyip karistirin. - Yumurta aklarini az t
Resim
FISTIKLI KROKAN Bu tarifi sevgili arkadasim Sebnem verdi. Banada biraz gönderdi sagolsun. Bende hemen fotografini çekip tarifi aldim. Tadi muhtesem.. Malzemeler: 2 su bardagi tuzsuz fistik(ustundeki ince kabuklari ile ama tercih edilmesse kabuklar ayiklanabilir) 1 su bardagi seker yarim su bardagi su Yapilisi: Su ve seker tavaya konur,ustu kopuklenene kadar karistirilarak pisirilir.Sonra fistiklar eklenir ve atesin alti kisilir,.kopukler kahve rengi olana kadar pisirilir.sonra tavadakileri aleminyum folyaya yaygin bir sekilde dokulur ve sogumasi beklenir. AFIYET OLSUN
Resim
MERCIMEKLI BULGUR PILAVI Ben bu pilavi ilk kez Antep'li bir komsumdan yemistim ve çok begenmistim. Zira ben sadece bulgur pilavini domates, sogan ve biberli pisirirdim. Annemden ögrendigim sekilde. Bizim evde çok fazla bulgur pilavi pismezdi. Ama sehriyeli ve tavuk sulu yada mercimeklisi harika oluyor. Sanirim bizim yörede (Ege Bölgesi- Usak)çok tüketilmediginden annemde bilmezdi baska çesidini. Annecim bende bu tarifi dene, bayilacaksin.. Hele oranin bulgur ve mercimegiyle dahada güzel olacagina eminim. Malzemeler: - 2 su bardagi bulgur -1/2 su bardagi yesil mercimek - 1/2 sogan (ben çok fazla sogan tadini sevmedigimden yarim ekledim 1 soganda olabilir) - tereyagi Yapilisi: - Ayiklanmis ve yikanmis mercimek 10-12 dakika kadar haslanir ve suyu süzülür. - Tereyaginda yemeklik dogranmis sogan hafif pembelesene kadar kavurulur ve bulgir ve mercimegi eklenir. - Üzerine geçeçek kadar su ekleyip kisik ateste suyunu çekene kadar pisirin. - 5 dakika dinlendirip yesil salata ile servis yapi
Resim
ISPANAKLI VE MANTARLI TEPSI BÖREGI Sali günü arkadasim ve annesi bana çaya geldiler. Bende bu böregi, havuçlu kek, patates salatasi ve kuskonmaz ikram ettim. Hepsnin tariflerini yayinlayacagim. Börek için ben filo yufka kullandim. Türk yufkasi ile eminimki daha güzel olur. Ancak bu böregi ben hazirladikdan sonra en az 3-4 saat buzdolabinda bekletiyorum içini iyice çeksin diye çok daha güzel oluyor böylece. Yagi çok az kullaniyorum bu yufkalarda çünkü yagi hiç çekmiyor. Malzemeler: - 10-12 adet filo yufka (diktörtgen borcama yaptim) - 250 gr ispanak, yikanmis, dogranmis - bir kase kadar mantar - 1 orta boy sogan - 6-7 dal maydanoz - 1 su bardagi süt - 1/2 çay bardagi sivi yag - 1 yumurta - üzerine serpmek için susam Yapilisi: - Yemeklik dogranmis sogani bir kasik sivi yagla kavurun. Dogranmiss mantarlari ekleyin.Bir muddet karistirdikdan sonra ince dogranmis ispanaklarida ekleyip pisirin. - Süt,yag ve yumurtayi bir kasede karistirin. Ben bir miktarda su katiyorum(1 çay bardagi kadar) -
Resim
ZENCEFILLI TAVUK Geçen gün marketten taze zencefil aldim. Kurusunu kurabiye ve keklerde yemistim ama tazesini daha önce hiç denememistim. Nasil kullanildigini bilmedigimden internetde bazi tarifler aradim. Bu yemekde o tariflerin karisimi gibi birsey oldu. Çok lezzetli bir yemek. Özeellikle zencefilin o harika aromasi yemege çok hos bir koku verdi. Malzemeler: - 1/2 kilo kusbasi tavuk eti (ben gögüs sevmedigimiz için but kullandim.) - 1 yemek kasigi zencefil rendesi (yada jülyen dogranmis dogranmis) - 2-3 yemek kasigi soya sosu - 1-2 dis sarimsak - 4-5 adet yesil sogan - 1/2 adet kirmizi biber (Bende kalmadigi için mantar ekleyemedim. Ama tariflerin çogunda vardi.) Yapilisi: - Yikanmis etleri derin bir kase içinde soya sosu ve zencefil ile karistirin. Buzdolabinda en az 3-4 saat bekletin. Yada sabahdan hazirlayip aksam pisirilebilir. - Biber ve soganlari jülyen seklinde kesin. Sarimsagi ince ince dograyin. - Yagladiginiz kigin tavaya -eger wok varsa daha iyi. yoksa yanmaz bir tava idea
Resim
LIMONLU SUFLE Pazar günü denedigim tatli. Tarifi tv deki bir yemek programindan aldim. Tadina bakan sunucu 'mmm.. parfait' yani 'harika'diye yorumda bulunmustu. Bende iyiki yazmisim diye sevinmistim bu yorumdan sonra.. Tadi çok güzel ama limon suyu miktari biraz azaltilabilir (1 limon suyu kullanilabilir.). Üzerine pudra sekeri ile çok iyi gidiyor.. Aksam tadina baktigimda lezzeti çok daha güzeldi.. Malzemeler: 4 yumurta sarisi ve aklari ayrilmis 1/2 su bardagi un 1,5 su bradagi süt bir tutatm tuz yarim su bardagi seker 2 limon suyu ve kabugunun rendesi 150 gr tereyag Yapilisi - Firininizi 180C ye ayarlayin. - Oda sicakligindaki tereyagini mikserle karistirin. Yumurta sarilarini tek tek eklerken karistirmaya devam edin. - Sirasiyla unu, sütü, limon suyunu ve kabuk rendesini ekleyip her malzemeden sonra iyice karistrin .- Ayri bir kabda yumurta aklarini az tuzla mikserle 2 katina çikana kadar karistirin. ( Bu islem için karistiracaginiz kabin kuru ve temiz olmasi gerekli
Resim
SEBZELI PIZZA Erken kalkan yol alir derler. Dogru... Bugün gece ege hiç uyanmadigi için sabah erkenden kalti. Tabii bende uyanmak zorunda kaldim. Kahvalti ve ev toparlama isim saat 9.00 da bitmisti bile. Bende hemen mutfaga girdim. Ne zamandir aklimda olan sebzeli pizzayi yapmak için. Hamurunu ekmek yogurma makinamin tarif kitapçigindaki Focaccia tarifinden yaptim. Oldukca lezzetli bir hamur oldu. Ege pisen pizzayi görünce 'mama mama' deyip bagirmaya basladi. Çünkü pizzaya bayiliyor. Sevgili Asli'nin sebzeli pideside burada Oda harika gözüküyor.. Malzemeler: Hamur için: 1 su bardagi su (ben yari yariya süt ve su koydum) 1/3 su bardagi zeytinyagi 1 tatli kasigi seker 1 tatli kasigi tuz 3 su bardagi un 1,5 tatli kasigi maya (su bardagi normalden büyük olacak) Üstü için: 7-8 adet mantar 1 kirmizi biber 2 domates 6-7 dal maydanoz 1 demet taze sogan 2 yemek kasigi domates sosu Yarim su bardagi kasar rendesi tuz, karabiber Yapilisi: Öncelikle firi
Resim
PARÇA ÇIKOLATALI KURABIYE Bugün denedigim parça çikolatali kurabiyeler. Tarifde kahverengi seker isteniyordu ve bende maalesef kalmadigindan normal seker kullandim. O yüzden kurabiyelerin rengi normalden açik oldu. Ege ve esim begenerek yediler. Öyleki kurabiye sevmeyen esim meyve suyuyla üç taneyi daha tepsideyken yedi:)) Malzemeler: 1 cup yada 250 gr margarin yada tereyag 1 su bardagi kahverengi seker 2 yumurta 2 tatli kasigi vanilya esansi 2 su bardagi un 1 tatli kasigi tuz 1 tatli kasigi karbonat Yapilisi: Öncelikle firininizi 350F yada 180C olarak ayarlayin. Oda sicakligindaki tereyagla sekeri derin bir kabda iyicene karistirin. Daha sonra sirasiyla yumurtalari ve vanilyayi ekleyip karisima iyice yedirin. Un, tuz ve karbonati ayri bir kapda karistirip birinci karisima ekleyip iyive yedirin. Son olarak damla çikolatalari ekleyin. Yagli kagit serilmis tepsiye hamurdan bir yemek kasigi (cok dolu olmayacak) koyun. Hamur normal kurabiye hamurundan daha civik oluyor. Tepsiye bir miktar
Resim
SEBZE ÇORBASI Ege için hazirladigim sebze çorbasi.Ben her yaptigimda, (miktari çok oldugundan) minik kaplara koyarak derin dondurucuda donduruyorum. Gerektiginde Ege için, elimin altinda hazir harika çorbalarim oluyor. Yapimi çok kolay. Bu çorba için çok degisik malzemeler kullanabilirsiniz. Ben 1 kereviz sapi, 1 havuç, 2 mantar, yarim kirmizi biber, yarim kuru sogan, ve 1 kabak kullandim. Hepsini ufak ufak dograyip, 2-3 dakika az yagda kavurup, üzerine sicak su ekledim. Çok az tuz ekledim. Kaynadikdan 5 dakika kadar sonra yarim su bardagi domates suyu katip bir süre el blender i ile karistirdim. Daha sonra yarim çay bardagi kadar ev yapimi sehriye attim. 5-6 dakika daha kaynattim. Vee çorbamiz hazir.. Oldukca saglikli ve besleyici bir çorba oldugu için Ege'ye haftada 4-5 kez veriyorum.
Resim
FIRINDA SOMON somon baligini ailece cok seviyoruz. egeninde favori yemeklerinden biri.. yagli bir balik oldugu icin (ozellikle atlantik somonu) genelde firinda yapiyoruz.dilim somon baligini yada filetosunu yaglanmis tepsiye dizip, uzerine halka dogranmis sogani ve limon dilimlerini koyup firinda pisiriyorum. cok az zeytinyagi ekliyorum.somon baligi omega 3 ve 6 acisindan cok zengin bir balik. ben egeye haftada 1-2 kere mutlaka balik veriyorum